Lokale folketingskandidater står i et dilemma forud for Folkemødet

Folketingskandidater står i et dilemma - skal de tækkes vælgerne i lokalkredsen eller satse på taletid på Folkemødet.

Flere lokale folketingskandidater fra Nordjylland melder fra til årets Folkemøde på Bornholm. En lignende tendens kan meget vel forekomme andre steder i landet, forklarer professor. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Lokale folketingskandidater fra Nordjylland melder nu fra til i hobetal til Folkemødet på Bornholm.

Bornholm er simpelthen for langt væk fra vælgerne, mener Alternativets kandidat Torsten Gejl.

- Når der er valgkamp, skal jeg være i Nordjylland. Det er det eneste sted for mig, siger han.

Blandt 65 adspurgte folketingskandidater i Nordjylland har 34 ud af 35 meldt tilbage, at de ikke tager til Folkemødet på Bornholm i år, som ligger kort tid før valgaftenen. Resten har ikke svaret. Det kan DR Nord fortælle.

De udebliver, fordi de hellere vil føre valgkamp i deres egen valgkreds, forklarer lektor på Institut for Statskundskab Syddansk Universitet (SDU).

- Det er ikke så overraskende, at de ikke deltager. Det er jo ikke bornholmerne, der vælger de lokale folketingskandidater i Nordjylland, siger Robert Klemmensen.

Ikke sikker på medietid

Karina Kosiara-Pedersen, lektor på Københavns Universitet (KU), kan også godt forstå, hvorfor nogle lokale folketingskandidater vælger at blive hjemme og føre valgkamp i deres egen valgkreds.

- De lokale folketingskandidater er ikke sikre på at få dækning i samme grad som toppolitikerne. Det kan være en grund til, at de vælger at blive hjemme, siger hun.

Selvom rundspørgen kun er lavet blandt politikere i Nordjylland, har Robert Klemmensen svært ved at se, hvorfor det skulle forholde sig anderledes i andre valgkredse.

Der kommer kommunalpolitikere

Jette Lykke, der er festivalleder på Folkemødet, er godt klar over, at folketingskandidaterne har meget at se til i deres egne valgkredse. Men hun fortæller også, at hun har fået mange positive tilbagemeldinger fra politikere, som gerne kigger forbi solskinsøen den 11.-14. juni.

- Det er kun vores folketingspolitikere, der er ramt af valgkamp. Der kommer stadig mange kommunal- og regionspolitikere, siger hun.

Karina Kosiara-Pedersen fra KU tror også, at det kan give mere plads til kommunalpolitikere, når mange lokale folketingskandidater udebliver.

Snævert og elitært

Robert Klemmensen fra SDU er dog overbevist om, at en eventuel mangel på lokale folketingskandidater vil have stor betydning for årets Folkemødet.

- I stedet for et stort møde, hvor befolkning kan møde et bredt udsnit af det danske politiske landskab, så vil vi i stedet se, at det er den danske politiske elite, der præger billedet, siger han.

Det vil betyde, at det oprindelige formål med Folkemødet ændrer sig, siger professoren.

- I stedet for at befolkningen kan møde politikere under uformelle former, vil der være et væsentligt større fokus på højprofilerede debatter med lederne fra partierne.

Et specielt Folkemøde

Selvom det ser ud til, at mange folketingskandidater ikke dukker op på Folkemødet i år, så er både Robert Klemmensen og Karina Kosiara-Pedersen fortrøstningfulde, når det gælder festivallens fremtid.

- Alle kan forstå, at det er specielt i år, hvor det falder sammen med folketingsvalget. Så det vil ikke slå Folkemødet ihjel, siger Robert Kemmensen.

Jytte Lykke ser meget frem til festivalen. Hun tror, at den kan komme til at spille en helt speciel rolle i valgkampen, fordi den ligger så tæt på valgaftenen.

Folkemødet strækker sig fra den 11. – 14. juni, og danskerne skal sætte deres kryds den 18. juni.