Løkkes udfordringer: Her er de største uenigheder i blå blok

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, skal høvle store knaster af sine medpartier i blå blok, før en borgerlig regering ser dagens lys.

Lars Løkke Rasmussen forhandler ikke regering med de borgerlige partier tirsdag, forklarer han på Facebook. (© Scanpix)

Det står efterhånden klart, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, skal høvle nogle ordentlige knaster af partierne i blå blok, før han kan præsentere en ny borgerlig regering.

Lige nu tegner der sig et forløb, hvor Lars Løkke forsøger at få Dansk Folkeparti til at indgå i en regering. Men på en række helt centrale områder er V og DF så uenige, at det kræver, at begge parter giver sig på en række områder. Og læg dertil at der også skal tages hensyn til Liberal Alliance og De Konservative.

Her får du et overblik over største knaster i forhandlingerne om en kommende borgerlig regering:

Dagpenge

Det mener Venstre:

Lars Løkke Rasmussen har åbnet for, at genoptjeningsreglerne skal justeres, men har ikke spillet ud med konkrete forslag til, hvordan det præcis skal ske.

Samtidig har Løkke fastslået, at en kommende ændring af dagpengesystemet ikke må koste flere penge.

Det mener Dansk Folkeparti:

På valgkampens fjerde dag indgik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, en opsigtsvækkende og vidtrækkende aftale om dagpenge.

Aftalen betyder, at de to partier lover hinanden kun at indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

DF har gjort det klart, at de er parate til at bruge ekstra penge på dagpengesystemet.

Det mener Liberal Alliance og De Konservative:

Liberal Alliance ønsker en dagpengeperiode på ét år.

De Konservative vil beholde det nuværende dagpengesystem, men vil gerne ændre det i forhold til, hvor lang tid man har været på arbejdsmarkedet.

Offentlig vækst

Det mener Venstre:

Venstre gik til valg på nulvækst - eller udgiftsstop som partiet selv kalder det. Forbruget i den offentlige sektor må altså ikke stige frem mod 2020.

Det mener Dansk Folkeparti:

Dansk Folkeparti vil have en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent om året. Det er højere end regeringens plan om en vækst på 0,6 procent.

Det mener Liberal Alliance og De Konservative:

De Konservative er enige med Venstre.

Liberal Alliance vil slanke den offentlige sektor gennem decideret minusvækst.

Selskabsskat

Det mener Venstre:

Venstre står fast på Vækstplan DK, der blev indgået med regeringen i juni 2013. Den betyder, at selskabsskattesatsen på 25 procent nedsættes gradvis til 23,5 pct. i 2015 og 22 pct. i 2016 og efterfølgende år.

Det mener Dansk Folkeparti:

Dansk Folkeparti ønsker at standse den planlagte sænkelse af selskabsskatten fra 23,5 procent til 22 procent næste år og vil stedet bruge pengene på at forbedre dagpengesystemet.

Det mener Liberal Alliance og De Konservative:

Begge partier var med i Vækstplan DK.

EU-politikken og grænsekontrol

Det mener Venstre:

Venstre anbefaler et 'ja' ved den kommende folkeafstemning om at erstatte det danske EU-forbehold med en tilvalgsordning.

Partiet går ikke ind for grænsekontrol og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen kaldte så sent som i lørdags DFs krav "symbolpolitik".

Det mener Dansk Folkeparti:

Dansk Folkeparti har udtalt, at det er decideret udemokratisk at sende det danske EU-forbehold på retsområdet til afstemning blandt danskerne.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl understregede i sin sejrstale på valgaftenen, at ’grænsekontrollen skal genindføres’.

Det mener Liberal Alliance og De Konservative:

Begge partier har afvist øget grænsekontrol.