Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen opgiver at danne en regering bestående af de fire partier i blå blok.
- Det lader sig ikke gøre at etablere en flertalsregering, siger Lars Løkke Rasmussen.
Det vil Venstre-formanden, der er udpeget som såkaldt kongelig undersøger, meddele til dronningen i morgen, og herefter vil en ny dronningerunde sandsynligvis sættes i gang.
- Efter folketingsvalget fik jeg mandat som kongelig undersøger til at afsøge mulighederne for at nedsætte en borgerlig flertalsregering bestående af mit eget parti, Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti.
- Jeg har arbejdet loyalt med den opgave, og jeg har kunnet konstatere, at det ikke kunne lade sig gøre, siger Lars Løkke Rasmussen.
Svært ved at flytte sig parlamentarisk
Det var på forhånd anset for at være noget nær en umulig opgave at danne en flertalsregering bestående af de fire blå partier, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.
Lars Løkke Rasmussen vil have en såkaldt 'manøvredygtig' regering, og det havde ikke været muligt med ovenstående konstellation, siger han.
- En flertalsregering bestående af de fire partier med lige præcis 90 mandater, det vil være en regering - når den er blevet enig med sig selv - der vil have meget svært ved at flytte sig parlamentarisk, siger Venstre-formanden.
Løkke understreger, at han fortsat ønsker et 'bredt' samarbejde i Folketinget.
Ny dronningerunde på vej
Lars Løkke Rasmussen havde ved den første dronningerunde fået mandat til at danne en flertalsregering, men efter weekendens forhandlinger har det altså ikke været muligt.
I løbet af lørdagen holdt Venstres og Lars Løkke Rasmussen møder med samtlige Folketingets partier. Søndag har han desuden været i telefonisk kontakt med de fire nordatlantiske folketingsmedlemmer.
Møderne blev holdt med henblik på at samle de fire borgerlige partier i en flertalsregering, hvilket nu ser ud til at være helt opgivet.
Der skal nu endnu en dronningerunde til, og Løkke Rasmussen vil formentlig igen blive udpeget til at være såkaldt kongelig undersøger og dermed fortsat stå i spidsen for regeringsforhandlingerne.