K: Danmarks EU-medlemskab er ikke til diskussion

Selvom de borgerlige partier har lagt en mere kritisk linje over for EU, skal Danmark fortsat være en del af fællesskabet, understreger K-formanden.

Danmarks medlemskab af EU er ikke til diskusison, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Danmark er og bliver en del af EU, og det kommer det nye, fælles EU-udspil fra de fire borgerlige partier ikke til at ændre på.

Det fastslår De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efter blå blok har meldt ud, at EU ikke skal blive en ”social union”.

Konservative vil sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance gøre det sværere for EU-borgere, der kommer til Danmark, at optjene retten til danske velfærdsydelser som dagpenge, kontanthjælp og børnepenge.

- Vi kunne aldrig drømme om at sætte spørgsmålstegn ved Danmarks EU-medlemskab. Og for et lille land som Danmark ville det være katastrofalt, hvis vi stod uden for. Udspillet handler derimod om, hvad der er ret og rimeligt, og vi taler ikke om, at vi skal til at lave traktatændringer, siger Søren Pape Poulsen.

- Det er helt håbløst, at man kan komme til Danmark og få velfærdsydelser fra dag ét af, siger K-formanden.

Intet knæfald for DF

De Konservative har traditionelt set befundet sig blandt de EU-positive partier på den borgerlige fløj.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er derimod mere kritiske over for det fælleseuropæiske samarbejde.

Men der har ikke været tale om noget knæfald for Dansk Folkeparti i forhold til EU-politikken, som udenrigsminister Martin Lidegaard, der kommer fra de EU-begejstrede Radikale, efterfølgende meldte ud.

Ifølge Søren Pape Poulsen har der nemlig ikke været nogle sværdslag med Dansk Folkeparti i forhold til det nye udspil.

- Vi støtter klart og tydeligt EU-medlemskabet, når det kommer til frihandel. Vi skal bare undgå, at EU knækker midt over, og derfor må vi sikre, at man kan ikke kan komme til Danmark og få velfærdsydelser, med mindre man har været på arbejdsmarkedet i en vis periode, siger K-formanden.

Hverken for eller imod britisk afstemning

Storbritanniens premierminister, David Cameron, har bebudet, at briterne i senest 2017 skal til stemmeurnerne for at tage stilling til, om de vil være med i EU – og under hvilke vilkår.

Søren Pape Poulsen understreger, at han hverken kan eller vil tage stilling til den britiske folkeafstemning.

- Men vi støtter, at Storbritannien tager diskussionen om sociale ydelser, så EU ikke bliver en social union, siger han.