Fire uger i samme sengetøj og fire uger mellem gulvvaske.
Sådan bliver det for mange ældre i Ringkøbing-Skjern kommune, efter at kommunens socialudvalg for nylig besluttede at spare på ældreområdet.
Ældre lever mange steder af vakuum-pakket mad, der leveres én gang om ugen, og der er de senere år skåret på hjælp til personlig pleje og rengøring i mange kommuner.
Samtidig viser nye beregninger fra DR’s Databaseredaktion, at kommunerne har brugt 12 procent mindre på ældrepleje per ældre siden 2008.
Det fik i dag de tre partier Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti til at kræve, at de ældre får minimumsrettigheder på områder som bad, rengøring og skift af sengetøj.
FOA, som organiserer store dele af plejepersonalet, er dog imod, at staten giver de ældre minimumsrettigheder, som kommunerne skal levere.
- Når man taler minimumsrettigheder, bliver det ofte meget rigidt. Det kommer til at handle udelukkende om at leve op til minimumsstanderen frem for at tænke i maksimumstandarden.
- Vi skal hellere tale om, hvordan vi får værdighed og etik tilbage i ældreplejen i stedet for at tale miminumsstandarder, siger Karen Stæhr, sektorformand i FOA Social og Sundhed.
Ældre Sagen vil have værdighedsmål
Ældre Sagen har forståelse for de tre partiers krav.
- Vi sympatiserer med kravene om minimumsrettigheder, for det er rigtigt, at niveauet i ældreplejen hele tiden falder. Vi er bare bange for, at det bliver for ufleksibelt med konkrete minimumsrettigheder, siger ældresagens direktør, Bjarne Hastrup.
I stedet vil Ældre Sagen have begrebet ”Værdighed” skrevet ind i lovgivningen.
- Lovgivningen skal pålægge kommunerne at lave konkrete værdighedsmål for deres ældrepleje, og kommunerne skal kunne stå på mål for, at den pleje, de tilbyder de ældre, er værdig, siger Bjarne Hastrup.
Han mener ikke, at det er værdigt at tvinge ældre mennesker til at ligge fire uger i det samme sengetøj.
- Eksemplet fra Ringkøbing viser netop, at der er behov for at indføre værdighedsmål, siger Bjarne Hastrup.
Værdighedsmål er ikke godt nok
Enhedslisten støtter Ældre Sagens ønske om at holde kommunerne op på, at deres ældrepleje er værdig. Partiet mener bare ikke, at det er nok.
- Begrebet værdighed kan fortolkes forskelligt fra kommune til kommune. Derfor er det nødvendigt med helt konkrete minimumsrettigheder, som alle kommuner skal overholde, lyder det fra Johanne Schmidt Nielsen.
Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti er enig.
- Ældreplejen skal være nogenlunde ens over hele landet. Det kan ikke hjælpe noget, at de ældre har ret til at få skiftet sengetøj hver fjerde uge i Ringkøbing og hver anden uge i Hjørring, blot fordi de to kommuner ser forskelligt på, hvad der er værdigt. Derfor må vi landspolitikere på banen med nogle minimumsstandarder, som alle kommuner skal efterleve, lyder det fra Peter Skaarup.
Også Liberal Alliance mener, at folketinget nu er nødt til at opstille minimumsrettigheder, fordi de lokale politikere ikke selv kan se, hvad værdig ældrepleje er.
- Vi skal huske, at ældre nok er den befolkningsgruppe, der er dårligst til selv at råbe op. De seneste besparelser med fire uger i eget sengetøj er simpelthen under al kritik, siger Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank.