Faktatjek: Brian Mikkelsen snubler i partihistorien

Brian Mikkelsen (K) for vild i sit partis 100 år lange historie, da han blev spurgt til partiets lave vælgertilslutning i de seneste meningsmålinger.

Den konservative gruppeformand, Brian Mikkelsen, på dybt vand, da han var direkte igennem til P1 Morgen kom på valgudskrivelsesdagen. (© DR (arkivfoto))

Det Konservative Folkeparti har 100 års-jubilæum i år. Partiets historie byder på en række ministerposter og flere år på statsministerposten.

De mange år på bagen bragte partiets gruppeformand Brian Mikkelsen (K) på dybt vand, da han var direkte igennem til P1 Morgen på valgudskrivelsesdagen:

- Vi er jo et regeringsdueligt parti. I vores historie har vi siddet flere år i regering, end vi ikke har siddet i regering, svarede han, da værten spurgte ind til partiets lave vælgertilslutning i de seneste meningsmålinger.

En opmærksom lytter undrede sig og skrev til DR's faktaprogram Detektor, som i samarbejde med professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Jørgen Elklit, har talt årene med konservative ministre sammen.

- Når Brian Mikkelsen siger, at de har været i regering længere, end de ikke har været det, inden for den 100 års periode som partiet har eksisteret, så kan jeg ikke forstå, hvordan han kommer frem til det, siger Jørgen Elklit til Detektor.

Rundhåndet opgørelse

For at imødekomme gruppeformanden har Detektor ladet alle påbegyndte måneder tælle i de konservatives favør. Men selv med en rundhåndet opgørelsesmetode, når antallet af år, hvor partiet har siddet i regering, ikke i nærheden af det, Brian Mikkelsen hævder.

Siden partiet blev stiftet i 1915, har de besiddet ministertaburetter i en række regeringer. Og tælles samtlige år sammen, så giver det 32,5 år i regering. Det betyder altså, at der har været 67,5 år, hvor de ikke har siddet i regering.

- Med i den opgørelse har vi oven i købet de konservative ministre både under første verdenskrig - der var ganske vist kun en såkaldt kontrolminister - og i samlingsregeringerne under besættelsen. Hvis man holder dem uden for, så kommer man betydeligt ned under en tredjedel. Og det er altså en mere ædruelig opgørelse end den, Brian Mikkelsen præsterer, forklarer Jørgen Elklit.

Mikkelsen: Budskabet var i nyere tid

Brian Mikkelsen har ikke ønsket at stille op til interview i Detektor, men siger til programmet, at han mener i "nyere tid" - selvom han fik sagt "i vores historie", da han var i P1 Morgen i onsdags.

Siden 1982 har Konservative været i regering hver gang, der har været borgerligt flertal, lyder forklaringen fra gruppeformanden.

Svært for lille parti i regering

Brian Mikkelsen svarer i interviewet i P1 Morgen på spørgsmålet om, hvor grænsen ligger for, hvorvidt de konservative kan blive "et regeringsdueligt parti". Det Konservative Folkeparti ligger i de seneste Epinion-målinger lige omkring fire procent.

- Der står ikke noget hverken i Grundloven eller andre steder om det. Problemet er derimod, at et lille parti jo både så skulle være i regering og i Folketinget, have ordførerskaber og sidde i mange udvalg osv. Og det vil der jo så ikke være folk til.

- Derfor vil de alle sammen komme til at springe rundt meget mere, end det er hensigtsmæssigt, og derfor er der en undergrænse. Men præcis hvor den går, det er jo noget partiet selv skal finde ud af. Og den statsminister, der spørger dem, siger Jørgen Elklit til Detektor.

Hver dag sender Detektor en særudgave efter Deadline på DR2, hvor programmets valghold faktatjekker påstande fra politikere, meningsdannere og medier.

Du kan være med til at bestemme, hvad Detektor skal kigge nærmere på. Send en mail til detektor@dr.dk eller skriv en besked til redaktionen på Facebook.