Faktatjek: Asylstramning rammer en femtedel

Regeringens omdiskuterede asylstramning rammer knap 20 procent af alle opholdtilladelser, siden loven trådte i kraft.

Arkivfoto: Kø for at blive registreret som flytning i Sandholmlejren. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Særligt ét tal splittede de to statsministerkandidater, da de mødtes i duel på DR1 i søndags - nemlig hvor mange personer, som er blevet ramt af regeringens asylstramning med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus.

Mens Venstres formand Lars Løkke Rasmussen sagde to gange, at stramningen kun 'vedrører 126 personer', svarede statsminister Helle Thorning-Schmidt 'nej, den gør da ikke' og 'Ah, er det nu rigtigt'.

De nyeste tal fra april i år viser, at stramningen har ramt 126 personer. Men Detektor har set nærmere på tallene, og det viser sig, at det antal svarer til knap en femtedel af alle opholdstilladelser, der er givet siden reglerne trådte i kraft.

Gælder fra november

Sidste år søgte 14.815 personer om asyl i Danmark, og i år har 2.090 indtil videre ansøgt. Så når man hører tallet 126 personer holdt op imod den tilstrømning af flygtninge, lyder det af meget få.

Stramningen blev vedtaget den 3. februar 2015 og gælder for asylansøgninger indgivet fra den 14. november 2014, hvor lovforslaget blev fremsat.

Siden den skæringsdato er der ifølge Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen givet 641 opholdstilladelser til ansøgninger, og dermed kan man konkludere, at stramningen vedrører 19,7 procent - altså knap en femtedel.

Ingen familiesammenføring

Den midlertidige beskyttelsesstatus betyder, at asylansøgeren kun får en tidsbegrænset opholdstilladelse i et år, og at ansøgeren i den periode ikke kan få familiesammenføring.

Hver dag sender Detektor en særudgave klokken 23 på DR2, hvor programmets valghold faktatjekker påstande fra politikere, meningsdannere og medier.

Du kan være med til at bestemme, hvad Detektor skal kigge nærmere på. Send en mail til detektor@dr.dk eller skriv en besked til redaktionen på Facebook.

Du kan også ved at bruge DR's hashtag under valgkampen #DRdinstemme give dit besyv med på de sociale medier.

Du kan se tidligere afsnít af Detektor - Valg 2015 her.