Når bølgerne går højt i den politiske debat på Facebook, så er det langt fra kun almindelige danskere, der deltager i debatten.
En analyse lavet af DR's Undersøgende Databaseredaktion og Soda Analytics viser, at en lille kerne af facebookbrugere står for en femtedel af alle de kommentarer, der er skrevet på politikernes Facebook-sider siden 2008.
Hør i klippet herunder, hvorfor det lige netop er Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der er bedst til at aktivere vælgerne på sociale medier.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55696f826187a4142841a05d
De etablerede partier har i gennemsnit flere hundrede Facebook-aktivister, som hver uge til sammen skriver flere tusinder af kommentarer på politikernes Facebook-sider, og de går ofte i clinch med debattører på modstandernes facebook-sider.
Organiserede debattører
Facebook-aktivisterne kendetegnes ved, at de er blandt den ene procent, som kommenterer mest, samtidig med at mindst 90 procent af deres likes begrænser sig til det samme parti.
Mikael Lemberg, der er social media specialist i Sitecore, er bekendt med fænomenet, men han påpeger, at det ikke er en ny ting, at folk organiserer sig politisk.
- Der er ingen tvivl om, at stort set alle partier i den her valgkamp benytter sig af organiserede debattører, men det er ikke anderledes end i gamle dage, hvor man havde læserbrevsgrupper.
Nu organiserer de sig bare med hinanden online, siger han.
Yderpartierne fører an
Det er især yderpartierne, der har mange af de loyale Facebook-krigere, mens rød blok er lidt længere fremme end blå.
5.679 Facebook-aktivister er loyale over for den samlede venstrefløj, mens 5.085 er loyale over for højrefløjen.
I alt er der cirka 16.000 Facebook-aktivister i det datasæt på 1,8 millioner brugere, som analysen er lavet på. Personer, der hverken hører til rød eller blå blok, er ambivalente i deres likes.
Mikael Lemberg fortæller, at det fungerer forskelligt fra parti til parti, hvor det nogle steder er mere professionaliseret end andre.
- Nogle partier er garanteret meget topstyrede, hvor det er en partiansat, der sidder og uddelegerer, mens andre er mere autonome, hvor folk selv finder ud af, hvor de vil bruge deres kræfter, siger han.
Også almindelige mennesker
Det er dog ikke kun organiserede debattører, som loyalt kæmper for deres politiske synspunkter, da mange privatpersoner også jævnligt blander sig i debatterne.
- Der er bestemt også helt almindelige mennesker. Folk kaster sig ind i debatterne, fordi det betyder noget for dem. Sådan er det også for langt de fleste af dem, der deltager i partiernes debatgrupper. De er ikke bare lejesoldater, det betyder noget for dem, siger Mikael Lemberg.
Af den årsag ser han heller ikke nogen problemer ved Facebook-aktivisterne adfærd.
- Der er hverken noget nyt eller noget forgjort i, at folk organiserer sig, så længe det er deres egne holdninger, som kommer til udtryk, siger han.