Sammen med de kurdiske styrker står dansk-kurdiske Joanna Palani på taget af en bygning ved frontlinjen nær byen Erbil i det nordlige Irak. Hendes lange, sorte, bølgende hår hænger løst ned over skuldrene, hvorpå hun bærer sin kalashnikov.
Gruppen bliver beskudt af Islamisk Stats styrker fra den anden side af floden, der adskiller dem. Skuddene rammer bygningen få meter under dem. Men stemningen er afslappet, for det er hverdag her, og 22-årige Joanna Palani er en del af den.
- Jeg er helt afklaret på, at jeg kan risikere at blive dræbt. Jeg har set meget værre end det her. Men det er ikke noget, jeg tænker over; så bliver man bare mere skør af det, siger hun i dokumentaren 'Joanna - en dansker i krig', hvor Berlingske har fulgt hende til frontlinjen i det nordlige Irak.
DR Nyheder har i samarbejde med avisen fået adgang til interview og optagelser med Joanna Palani.
Savner familien
Joanna Palani har været i to kurdiske træningslejre og ved derfor, hvordan man håndterer de våben, kurderne kæmper med.
Selvom hun risikerer livet under kampene og straf, når hun vender hjem til Danmark, så ser hun ingen anden løsning end at kæmpe mod Islamisk Stat.
- Jeg savner også min familie helt vildt. Jeg har ikke set dem i snart syv måneder. Men jeg føler bare, det her er lidt vigtigere, siger hun i dokumentaren.
Droppede ud af gymnasiet
I november 2014 forlod dansk-kurdiske Joanna Palani Danmark for at drage i krig. Hun skulle egentlig have afsluttet sin studentereksamen, men 3.g blev droppet.
Allerede i sommerferien 2012 rejste hun for første gang til Iran for at tage i træningslejr i de kurdiske områder.
Joanna Palani og hendes familie kommer fra de kurdiske områder i Iran og flygtede til Danmark i midten af 1990'erne på grund af krig i deres hjemland. Derfor har Joanna Palani hele den kurdiske historie og den igangværende krig i Syrien tæt inde på livet.
- Det er mit folk, der er i krig, og jeg kan ikke vende dem ryggen og sidde i trygge Danmark. Det er for egoistisk til mig at være sådan en pacifist. Jeg har det ikke i mig, siger hun. Risikerer straf når hun kommer hjem
Joanna Palani er ikke den eneste, der er rejst til Irak og Syrien for at kæmpe.
Ifølge PET's Center for Terroranalyse har mindst 115 forladt Danmark, og langt hovedparten kæmper side om side med Islamisk Stat - men det gør Joanna Palani ikke.
Set med de danske myndigheders øjne er hun alligevel en af de såkaldte syrienkrigere, som har bopæl i Danmark, men er rejst til Syrien eller Irak for at kæmpe.
Dermed risikerer hun at blive straffet, når hun kommer hjem til Danmark igen. Det skyldes, at hun også har kæmpet imod Islamisk Stat for en gruppe tilknyttet kurdiske PKK, som er på EU's terrorliste.
- Jeg ville ikke kunne sige, hvor ked af det, det ville gøre mig, hvis jeg kom tilbage til Danmark og fik samme behandling, som de behandler IS-krigere, siger hun til Berlingske.
Kæmper for danske værdier
Joanna Palani ser sig selv som dansker. Hun er opflasket og vokset op i Nordjylland. Opdraget med danske værdier. Derfor mener hun også, at hendes kamp mod Islamisk Stat i Irak er en kamp for danske værdier.
- Jeg er også hernede for at kæmpe for danske værdier. Jeg elsker Danmark virkelig højt. Så det vil betyde rigtig meget for mig, hvordan Danmark og danskerne vil se på mig. Jeg ved, at jeg vil møde kritik efter det her, men jeg prøver at få dem til at forstå, hvorfor jeg gør det, siger hun.
Har du taget liv?
Hun fniser nervøst og holder så en lang pause.
- Jeg har skudt, ja. Men jeg har ikke taget liv. I så fald så ved jeg det ikke.
Tilbage ved frontlinjen er solen gået ned, og Joanna Palani skal på nattevagt. Hun sætter sig ind i den støvede firehjulstrækker for at køre mod en af de yderste vagtposter mod Islamisk Stat.
Se Joanna fortælle, at hun ikke er nogen trussel mod Danmark i videoen øverst i artiklen.