Asylpolitikken giver intern uenighed i blokkene

Nye asyludspil fra Venstre og Socialdemokraterne viser uenighed internt i både blå og rød blok.

Venstre fremlagde tirsdag deres bud på en asylreform. Torsdag fulgte Socialdemokraterne efter. (© Scanpix)

I denne uge har statsministerkandidaterne fra både rød og blå blok præsenteret deres partiers udspil for en politik på asylområdet efter valget.

Men der er langt fra enighed i blokkene om linjen, når det gælder asylpolitikken. Venstres udspil 'Styr på tilstrømningen' blev præsenteret tirsdag og skal med otte tiltag sikre, at den danske asylpraksis ikke er mere lempelig end de øvrige lande i Europa.

Blandt andet vil Venstre afskaffe muligheden for, at asylansøgere kan bo og arbejde uden for asylcentrene. Udspillet blev fulgt op af en avisannonce fra de fire partier i blå blok med et fælles budskab: ´Du skal sætte krydset ved et at partierne i blå blok, hvis du vil have udlændingepolitikken tilbage på sporet.'

Liberal Alliance hopper af sporet

Men der viser sig, at være uenighed om, hvor sporet skal gå. Fredag slog Liberal Alliance nemlig fast, at asylansøgere også fremover skal have lov til at bo og arbejde uden for asylcentrene. En praksis som partiet har vedtaget sammen med partierne i rød blok.

- Vores udgangspunkt er, at de mennesker, som er kommet til Danmark, skal behandles ordentligt. Det gik vi til valg på sidste gang. Det var et løfte, som vi opfyldte. Jeg tror sådan set, at de fleste danskere er enige med os i, at når folk er her, så skal de behandles ordentligt, siger Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti vil stramme mere

De Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om hele Venstres udspil. I Dansk Folkeparti glæder udlændingeordfører Martin Henriksen sig over, at flere af Dansk Folkepartis forslag går igen i Venstres. Men det er ikke nok.

- Det er ikke kun asylansøgerne, som skal tilbage til asylcentrene. Man bør afskaffe det retskrav, som flygtninge, der har fået asyl, har til en bolig uden for centrene. De skal blive på centrene, indtil de kan sendes tilbage til deres eget land, lyder reaktionen.

Dansk Folkeparti mener i øvrigt, at Danmark skal oprette og betale for driften af asylcentre i udlandet. På den måde skal der på sigt slet ikke gives asyl til folk på dansk grund. Det er en mulighed, som Venstre kun lover at undersøge i deres asyludspil.

Socialdemokraterne følger trop

Under overskriften 'Vi skal kunne følge med' fremlagde Socialdemokraterne så torsdag deres bud på asylpolitiske tiltag.

- Flygtninge skal behandles ordentligt og rimeligt, men vi skal også kunne følge med, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde.

Derfor foreslår Socialdemokraterne blandt andet, at pengene til at drive det danske asylsystem i fremtiden skal tages fra udviklingsbistanden. Og på samme måde skal der tages penge fra udviklingsbistanden til at sikre flere hjemsendelser af afviste asylansøgere.

Uenighed om udviklingsbistand

Og særligt det forslag faldt ikke i god jord hos resten af rød blok. De Radikale er i forvejen modstandere af Socialdemokraternes valgudspil om at fastfryse udviklingsbistanden på de nuværende cirka 0,8 procent af Danmarks bruttonationalindkomst i modsætning til regeringsgrundlagets målsætning om at lade den stige til en procent.

Den radikale leder Morten Østergaard reagerede med en opfordring til, at kapløbet om asylstramninger mellem partier i rød og blå blok nu bør stoppe.

- Jeg synes egentlig, at det ville klæde alle at bruge resten af valgkampen på reelt at diskutere, hvordan vi udnytter opsvinget til at få danskerne i arbejde og forbedret velfærden, i stedet for at bilde danskerne ind, at løsningen på vores udfordringer er at sende regningen til dem, der har mindst i verden, og dem der har mindst i Danmark, sagde Morten Østergaard torsdag.

En farlig vej

Heller ikke SF kan se fornuften i Socialdemokraternes forslag. - Det undrer mig, at Socialdemokraterne siger, at vi skal fortsætte med at fokusere på nærområderne, men at de ikke vil øge udviklingsbistanden, lød reaktionen fra formand Pia Olsen Dyhr.

Og hos Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen var kritikken endnu mere udtalt.

- Det er en farlig vej at gå ned af, når man vil tage udviklingsbistand fra lande, der ikke tager imod afviste asylansøgere. Man risikerer at presse lande, der reelt ikke kan garantere for disse menneskers sikkerhed, til at tage imod dem alligevel.

Opfordring til bred aftale

Måske har statsminister Helle Thorning-Schmidt fornemmet modstanden i egen blok. I hvert fald lød opfordringen på pressemødet torsdag.

-  Jeg mener, at Venstre og Socialdemokraterne bør kunne mødes og lave brede politiske aftaler, sagde hun.

Men knap var pressemødet slut, før Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, garanterede, at partiet ikke vil forhandle med de nuværende regeringspartier om en bred aftale efter et valg.

- Vi kommer ikke til at føre en lempelig udlændingepolitik. Og hvis vi skal lave udlændingepolitik med Socialdemokraterne og De Radikale, så bliver det en lempelig udlændingepolitik. Det kommer ikke til at ske, lød det fra Inger Støjberg.