Alt om persongalleriet: Portræt af Løkkes 16 ministre

I dag finder de traditionelle ministeroverdragelser sted. 20 ministre går af, 17 nye kommer til. Her kan du møde de nye ministre.

En række miniportrætter af de ministre, der skal hjælpe Lars Løkke Rasmussens nye regering. (© DR)

Der skal udveksles gaver mellem gamle og nye ministre, når de traditionelle overdragelser af ministerierne finder sted i dag.

De nye ministre har vidt forskellige baggrunde og alle oplevet lidt af hvert fra deres tid i politik.

Én oplevede i sin seneste ministertid at få rodet sin skraldespand igennem, en anden vakte opsigt, da hun havde været en tur i biografen, og en tredje er så rutineret, at han også var minister, da Lars Løkke Rasmussen gik i gymnasiet.

Her følger en række ministerportrætter af de 16 ministre, som Lars Løkke Rasmussen har inkluderet i sin nye regering:

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen

Uddannet økonom. Tidligere fødevare-, landbrug-, fiskeri-, ligestilling-, og socialminister.

Eva Kjer Hansen er en af de mere rutinerede ministre i Løkke Rasmussens flok. Allerede i 2004 blev hun af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udnævnt som social- og ligestillingsminister. Året efter vakte hun stort postyr, da hun til Jyllands-Posten udtalte følgende om uligheden i samfundet:

- Vi står midt i et opgør med årtiers socialdemokratisk inspireret lighedsmageri. Det er slut nu. Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet. Vi skal bare sikre, at dynamikken også kommer de dårligst stillede til gode." Efterfølgende bankede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen hende på plads.

Samtidig kan det også bemærkes at Eva Kjer Hansen tilbage i 1998 stillede op til kampvalg mod Peter Brixtofte og netop Lars Løkke Rasmussen til posten om at blive næstformand i Venstre. En post som Lars Løkke Rasmussen vandt.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen

Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, kritiserer Folketingets system med at "klumpe" politikere sammen i samme boligejendom. (© DR)

Uddannet teolog.

Esben Lunde Larsen bliver ny uddannelses- og forskningsminister, og det er to områder, han har kendskab til efter at have været Venstres ordfører på området. Her har han blandt andet plæderet for karakterkrav til de videregående uddannelser.

Esben Lunde Larsen vakte opsigt, da han fra knap halvandet år siden protesterede mod den politiske korrekthed. Protesten var afledt af, at Haribo havde fjernet deres såkaldte maskelakridser i deres Skipper Mix-slikpose ovenpå flere klager fra svenske forbrugere, der mente, at denne type lakrids var racistisk.

- Jeg er imod, at vi som danskere skal påduttes politisk korrekt tale af smagsdommere. Sagen med Haribo i Sverige illustrerer noget af det overdrevne i den politiske korrekthed - det tager helt overhånd. Det vil jeg gerne advare imod herhjemme, sagde Esben Lunde Larsen dengang til Jyllands-Posten.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen

Uddannet jurist. Beskæftigelsesminister fra 2001-2009. Finansminister fra 2009-2011.

Få har lige så meget indflydelse internt i Venstre som nestoren over dem alle, Claus Hjort Frederiksen, der tager endnu en tørn som Venstre-minister.

Hans karriere i Venstre er lang, og han var blandt andet partisekretær i Venstre frem mod Anders Fogh Rasmussens valgsejr i 2001. Her havde Claus Hjort Frederiksen en stor del af æren for at trimme og gøre Venstre klar til at blive et regeringsdueligt parti. Efterfølgende blev han belønnet med en post som beskæftigelsesminister.

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarde r

(Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Uddannet cand.scient.pol. Tidligere undervisnings-, forsknings-, integrations-, udviklingsbistands-, Europa-, kirke-, sundheds-, og indenrigsminister samt tidligere minister for nordisk samarbejde.

Bertel Haarder er ikke blot alderspræsident med sine 70 år men også den mest rutinerede minister i regeringen, hvilket næppe overrasker, taget de adskillige ministertitler i betragtning. Da Bertel Haarder første gang blev minister i 1982 var statsminister Lars Løkke Rasmussen stadig gymnasieelev på Helsinge Gymnasium.

Bertel Haarder har flere gange været i mediernes søgelys grundet sit temperament. Sidst da han i sin egenskab som sundhedsminister tilbage i december 2010 gav et interview til DR, hvor han skældte en journalist ud i kraftige vendinger for kørende kamera.

Bertel Haarder er en af idémagerne bag Folkemødet på Bornholm.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg

Lars Løkke Rasmussen, FORMAND, VENSTRE Flemming Friis-Larsen, MEDLEM AF HOVEDBESTYRELSEN, VENSTRE Inger Støjberg, POLITISK ORDFØRER, VENSTRE Uffe Tang, POLITISK REDAKTØR, DR NYHEDER

Uddannet på Master of Business Administration. Tidligere ligestillings- og beskæftigelsesminister.

Inger Støjberg anses for at være en "hard-liner", der deler vandene på særligt indvandre- og integrationsområdet. Også internt i Venstre.

Hun kom senest i modvind, da hun på Facebook tidligere i år beklagede sig over, at en gruppe drenge med anden etnisk baggrund end dansk havde larmet under en biografforestilling. Det var et opslag som mere end 38.000 brugere syntes godt om, men også et opslag som mange partifæller kritiserede.

Europa-Parlamentsmedlem Jens Rohde beskyldte Inger Støjberg for at "forpeste kommunikationen" og daværende folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech sagde ved den lejlighed, at Inger Støjbergs negative indstilling til indvandrere "skadede integrationen, "skabte unødvendige modsætninger" og en "farlig splittelse i vor folk".

Lars Christian Lilleholt (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Uddannet journalist.

Selvom Lars Christian Lilleholt er ministerdebutant har han i mange år været en del af dansk politik på højeste niveau. Første gang han prøvede kræfter med folketingsarbejdet var som suppleant på tinge tilbage i 1997. I 2001 vekslede han sin midlertidige post til et permanent folketingsmandat og siden 2005 har han været energi- og klimaordfører.

Hvis ikke han føler, at ordførerskabet i sig selv har givet ham erfaring nok, kan han også trække på den viden, han blandt andet har opnået som politisk næstformand for Dansk Fjernvarme. Lars Christian Lilleholt var desuden en af de tretten ophavsmænd til de ti liberale teser, som i 2003 vakte stor furore internt i Venstre, og som daværende Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen tog stor afstand fra.

Skatteminister Karsten Lauritzen

Venstres retsordfører erkender, at han nok har skudt lidt over, når det gælder antallet af rumænere, der afsoner i danske fængsler. (Foto: © Torkil Adsersen, Scanpix)

Uddannet bachelor i politik og administration fra Aalborg Universitet.

Den tidligere formand for Venstre Ungdom har i mange år tegnet partiets profil på rets- og integrationsområdet. Senest i den netop overståede valgkamp, hvor han i DR2's Deadline slog på tromme for oprettelsen af en ungdomsdomstol, der potentielt ville kunne straffe børn ned til 12 år.

I sin tid som VU-formand opfordrede han til boykot af Dansk Folkepartis Ungdom, da medlemmer af denne ungdomsorganisation havde tegnet profeten Muhammed. Forslaget om boykot vandt dog ikke gehør. Karsten Lauritzen er med sine 31 år den yngste minister i den nye regering.

Justitsminister Søren Pind

Journalist:RJPO

Uddannet jurist.

Søren Pind var en af de ministre som Lars Løkke Rasmussen bød velkommen til, da han justerede sin første regering i 2010. Her fik Søren Pind hvervet som udviklingsminister.

Et ministerium, han hurtigt omdøbte til at være et "frihedsministerium" med henvisning til et styrket fokus på demokrati og menneskerettigheder i tredjeverdenslandene. Da Birthe Rønn Hornbech i 2011 gik af som integrationsminister overtog Søren Pind denne ministerpost.

Han har adskillige gange tiltrukket sig opmærksomhed i medierne med opsigtsvækkende udtalelser. Eksempelvis som fortaler for de liberale teser, som Pind var medunderskriver på, eller når han bramfrit har kritiseret Vestens indsats mod Islamisk Stat.

Søren Pind har også en fortid som teknik- og miljøborgmester i København fra 1994-2005.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde

Sophie Løhde (V), MF, sundhedsordfører (Foto: © Folketinget, Sophie Løhde (V)- MF- sundhedsordfører)

Uddannet bachelor i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation, CBS.

Regeringens yngste kvindelige minister er vant til det med at være "den unge". Det prøvede hun allerede tilbage i 2001, hvor hun som 18-årig blev valgt til Frederiksborg Amtsråd som landets yngste medlem.

Siden 2011 har hun været Venstres sundhedsordfører, og det gav hende et travlt forår, da debatten om brugerbetaling i sundhedsvæsenet rasede.

Til Altingets kandidattest svarede hun, at hun kun var delvist uenig i, at et besøg hos den praktiserende læge kan koste 100 kroner. Siden lovede Venstre, såvel som Sophie Løhde, at der ikke bliver indført brugerbetaling på lægebesøg i denne regeringsperiode.

(Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Uddannet lærer.

Endnu en minister med fortid som formand i Venstre Ungdom. Carl Holst har været amtsborgmester og regionsrådsformand i Region Syddanmark siden år 2000.

Han anses for at være en magtfuld person i Venstres bagland, trofast Lars Løkke-støtte og lidt af en stemmesluger.

Ved kommunalvalget i 2013 stillede Carl Holst op til regionsrådet og fik 94.147 stemmer, og ved det netop overståede folketingsvalg, sugede han 12.135 stemmer til sig.

Derudover har han en i en årrække været formand for Team Danmark, men folketingserfaring har han imidlertid ingen af.

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt

S og SF's forslag om en betalingsring om København vil give DSB store problemer, mener transportminister Hans Christian Schmidt. Medvirkende: Pia Olsen Dyhr.

Uddannet lærer. Tidligere miljø-, fødevare-, og transportminister.

Hans Christian Schmidt kommer ligesom ministerkollega Carl Holst fra Sønderjylland, og som sin nye ministerkollega er også han læreruddannet. Når det kommer til folketingsarbejdet er Hans Christian Schmidt dog en del mere erfaren. Han blev valgt til Folketinget første gang i 1994, og har forsvaret sit mandat lige siden.

Hans Christian Schmidt har tidligere været transportminister, og dermed bliver det et rutineret kort, der politisk skal manøvrere rundt, når regeringen vil foretage sit serviceeftersyn af Togfonden DK som annonceret i regeringsgrundlaget.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann

Karen Ellemann, FOLKESKOLEORDFØRER, VENSTRE Lotte Rod, UDDANNELSESORDFØRER, RADIKALE VENSTRE. Troels Ravn, FOLKESKOLEORDFØRER, SOC.DEM Agnete Vienberg Hansen, FORMAND, DANSKE SKOLEELEVER

Uddannet lærer. Tidligere miljø-, social-, og indenrigsminister og minister for nordisk samarbejde.

Karen Ellemann har allerede prøvet kræfter med sit ressortområde i en ministerperiode tidligere, men har også erfaring som miljøminister.

Det var i sin egenskab af dette, at hendes skraldespand blev gennemrodet af Ekstra Bladet, der afslørede at hun ikke havde foretaget korrekt affaldssortering. En aktion, der fik Karen Ellemann til at anmelde Ekstra Bladets journalister til politiet.

Journalisterne blev aldrig dømt, men partierne på tværs af Folketinget bakkede Karen Ellemann op i, at pressen var gået for langt.

Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

(Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Uddannet kunsthistoriker.

Ellen Trane Nørby har senest været sit partis medieordfører, og egentlig var det planen, at hun skulle vælges til Europa-Parlamentet som sit partis spidskandidat, men det satte en graviditet en stopper for. I stedet kan hun nu se frem til sin første ministerpost.

Hun har kendskab til ligestillingsområdet, som hun tidligere har været sit partis ordfører på, og så kan hun trække på sin erfaring fra sin tid som politisk ordfører. En post hun bestred fra 2011-2014.

Hun vakte desuden opsigt tidligere i år, da hun åbnede op for en debat om syge danskeres ret til aktiv dødshjælp. En holdning, der gik stik imod Venstres officielle politik.

Udenrigsminister Kristian Jensen

Næstformand i Venstre, Kristian Jensen, kalder Radikales forslag om skattelettelser for valgkampssnak (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Uddannet bankassistent. Tidligere skatteminister.

Venstres næstformand hvis man tager sidste års berømte formandsopgør i betragtning, hvor han efterfølgende konstaterede, at han skam "kunne slå Lars Løkke Rasmussen".

Det skete som bekendt ikke, og i stedet skal Kristian Jensen gabe over et nyt ressortområde som Danmarks nye udenrigsminister. Et ministerium, der får væsentligt mere under sig, da både handels-, udviklings-, og Europaministerposten, formodes at falde ind under det nye udenrigsministerium.

Kristian Jensen er populær i Venstre - særligt i det betydningsfulde jyske bagland. Om han fortsat vil kunne pleje det, når hans nye ministerpost kræver adskillige rejsedage - det må tiden vise.

Desuden er han tidligere formand for Venstres Ungdom.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen

Troels Lund Poulsen har efter en uges ventetid fået en næse for sin rolle i skattesagen. (© DR)

Student, Tørring Amtsgymnasium. Tidligere skatte-, miljø- og undervisningsminister.

Endnu en tidligere formand for Venstre Ungdom, og endnu en tidligere minister. På trods af Troels Lund Poulsens 38 år har han allerede solid politisk erfaring, og tre ministerposter på CV'et.

Troels Lund Poulsen var dybt involveret i skattesagen mod tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, men Skattesagskommissionen fandt ikke, at Troels Lund Poulsen havde taget "for aktivt del i myndighedernes håndtering af Thornings skattesag" og blev i juridisk forstand frifundet.

Partierne i rød blok tildelte dog alligevel en "stor" næse til Troels Lund Poulsen for hans rolle i skattesagen, men Troels Lund Poulsen mener selv, at Skattesagskommissionen "frikendte ham pure."

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen

(© DR)

Uddannet jurist

Jørn Neergaard Larsen er den eneste minister, som Lars Løkke Rasmussen har hentet ind udefra, og dermed ikke er valgt til Folketinget. Som nu tidligere direktør i Dansk Arbejdsgiverforening må det forventes, at han er godt inde i sit ressortområde. Netop arbejdsmarkedet har han tidligere udtalt sig i opsigtvækkende vendinger om. Eksempevis i april hvor han kaldte Danmark for et taberland:

"Hvis man sammenligner os med for eksempel Sverige, så er der et punkt, hvor Danmark virkelig kommer til at fremstå som et taberland. Og det er vores høje antal af voksne i den arbejdsdygtige alder, der bliver forsørget af det offentlige".