I en lejlighed i Ringkøbing sidder 75-årige Tage Elkjær i sin kørestol.
Han har urinsyregigt og bor alene. Hjemmehjælperen kommer hver dag og smører hans krop ind, og han kommer i bad to gange om ugen.
Tage Elkjær kan ikke gå, så han er glad for, at et kommunalt betalt privat rengøringsfirma kommer hver anden uge og vasker gulv og skifter sengetøjet.
- Jeg kan ikke engang nå gulvet med hænderne, så det er dejligt, at de kommer og gør rent for mig, siger Tage Elkjær. Længere tid i gammelt sengetøj
Socialudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune har netop vedtaget, at gulvvask og skift af sengelinned hos ældre fremover kun skal foretages hver fjerde uge og ikke som i dag hver anden uge.
De nye regler gælder som udgangspunkt også for handicappede, så nu frygter Tage Elkjær, at også han bliver ramt af besparelserne.
- Det er jo vanvittigt kun at få skiftet sengetøj hver fjerde uge. Jeg har kateter, som jeg selv tømmer, og det kan ikke undgå at smitte af på sengetøjet, siger Tage Elkjær til DR Nyheder.
Politiker: Fire uger er i orden
Formanden for Socialudvalget i kommunen - socialdemokraten Karsten Sørensen - kan ikke se problemet.
- Hvorfor skulle ældre have behov for at skifte sengetøj oftere, end vi andre? Min kone siger, at vi nok får skiftet hver anden eller tredje uge, men det er altså ikke absolut nødvendigt.
Det er formanden for kommunens ældreråd lodret uenig i.
- Hvem kunne tænke sig at ligge i det samme sengetøj i fire uger? Det er uværdigt og uanstændigt. Det, der ikke er godt nok til én selv, er heller ikke godt nok til andre, siger Mette Nordentoft Madsen.
Gulvvask hver fjerde uge
Hyppigheden af gulvvask i de ældres hjem i Ringkøbing-Skjern bliver også halveret. Fremover får Tage Elkjær - sammen med hundredvis af andre ældre i kommunen - kun vasket gulve hver fjerde uge. Dog vaskes der stadig gulv i badeværelset hver anden uge.
- Det er alt for lidt med hver fjerde uge. Der samler sig en masse støv, og jeg får lungebetændelse af alt det støv. Der er jo en grund til, at vi er godkendt til at få vasket gulv hver anden uge. Det går altid ud over de svageste ældre, siger Tage Elkjær.
Tager individuelle hensyn
Kommunen sparer samlet godt en million kroner om året ved at skifte de ældres sengelinned og vaske gulvene halvt så hyppigt som nu.
Kommunens socialudvalgsformand understreger dog, at der vil blive taget individuelle hensyn.
- Hvis en ældre for eksempel lige har fået kemo og derfor sveder ekstra meget, eller hvis en ældre lider af inkontinens eller har spildt noget i sengen, så kan sengetøjet blive skiftet oftere. Det beror på en individuel vurdering, og hvis det viser sig vi har skåret for dybt, så må vi jo se på det igen, siger socialudvalgsformand Karsten Sørensen.
Kun praktisk hjælp til svært demente, blinde eller lamme
Ringkøbing-Skjern kommune vil også spare 1,7 millioner kroner om året på ældre, der udelukkende får praktisk hjælp til for eksempel rengøring, tøjvask, indkøb og opvask.
I dag får 533 ældre denne hjælp, men det antal skal nu beskæres med 55 procent.
I referatet fra socialudvalgsmødet 27. maj 2015, hvor besparelserne blev vedtaget, står der, at borgere, der modtager praktisk hjælp, fremover kun vil omfatte "…borgere, der er svært demente, blinde eller lamme i næsten hele kroppen og som ikke har ægtefælle eller anden pårørende i boligen, der kan udføre rengøring".
Uheldig formulering
- Det er ikke en heldig formulering, men det er udtryk for, at ældre fremover skal være dårligere end i dag for at komme i betragtning til hjælp, siger kommunens socialudvalgsformand Karsten Sørensen.
Ældrerådets formand, Mette Nordentoft Madsen er bekymret over udviklingen.
- Når man skal være svært dement, blind eller næsten lam for at få hjælp, så viser det bare, hvor meget vi fremover vil skrabe bunden her i kommunen, siger hun.
Ringkøbing-Skjern Kommune sparer fra 2016 i alt 3,5 millioner kroner om året på ældreområdet.
Hørsholm måtte droppe sengelinned hver fjerde uge
I sin research har DR's Databaseredaktion ikke fået kendskab til andre kommuner, hvor ældres sengetøj kun skiftes hver fjerde uge. Men en opgørelse på baggrund af tal fra KL viser, at kommunerne siden 2008 har sparet 12 procent på udgifterne til ældrepleje.
I Hørsholm Kommune havde byrådet ellers vedtaget også at gå ned til sengetøjsskift hver fjerde uge, men i foråret 2015 blev protesterne så højlydte, at kommunen droppede besparelsen igen.
- Der var så mange protester fra seniorrådet og så mange presseskriverier om det, at kommunen blev tvunget til at lave det om og gå tilbage til to uger, siger Hørsholm seniorrådsformand, Finn Rolf Jacobsen.
Forgæves kamp mod forringelser
Ældrerådsformand i Ringkøbing-Skjern Kommune Mette Nordentoft Madsen ærgrer sig over, at beslutningen ikke er blevet droppet i hendes kommune:
- Vi har bemærket, at det lykkedes for borgere i Hørsholm at få lavet beslutningen om. Det har vi også kæmpet for, men det er jo desværre blevet vedtaget alligevel, siger hun.
I Faaborg-Midtfyn Kommune skal der frem mod 2018 spares godt 20 millioner kroner på ældreomsorgen, og her har embedsmændene foreslået at nøjes med at skifte sengetøj og vaske gulv hver tredje eller hver fjerde uge.
Forslaget er dog ikke endeligt vedtaget, og debatteres lige nu heftigt i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Kender du en, der må vente i ugevis at få skiftet sengetøj, gjort rent, komme i bad eller på anden måde kan mærke, at der bruges færre og færre penge per ældre?
Så vil vi gerne høre fra dig. Send din historie i mail til drdinstemme@dr.dk