Inklusion eller isolation: Cecilie sad alene bag skærm i tre år

10-årige Cecilie har hele sin skolegang gået i folkeskole, selvom hun har både ADHD, autisme og angst.

De seneste 10 uger skulle Cecilie Kolind have været i skole ligesom de fleste andre børn i Danmark.

I stedet har den 10-årige pige været hjemme i et rækkehus i Roskilde.

Om morgenen har hun grædt og fortalt sin mor, at hun har ondt i maven. Hun har nægtet at tage hen i sin folkeskole, fordi hun ikke kunne holde det ud.

Hvis hun tog derhen, skulle hun sidde bag en stor skærm, så hun ikke kunne se de andre elever. Det er en af grundene til, at hun ikke vil tilbage i klassen.

- Det, synes jeg ikke, var så sjovt, for jeg sad bag skærmen fra 1. til 4. klasse, og jeg sad der alene, fortæller Cecilie.

En høj pris for fred

Den lyshårede pige sidder i rækkehuset og tegner den skærm, som adskilte hende fra de andre elever. Den blev sat op, fordi Cecilie lider af ADHD, autisme og angst.

I videoen herunder kan du se Cecilie tegne og høre hende fortælle om hendes skoleoplevelser:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52791aae6187a20bc88ea01b

Peder Syv Skolen i Roskilde, hvor Cecilie gik, vil ikke tale med DR Nyheder om Cecilies sag. Men Cecilies mor, Belinda Kolind, vurderer, at skolens strategi med skærmen var at beskytte Cecilie mod uroen i klassen.

Hun forklarer, at hendes datter fik fred, men prisen var, at hun blev isoleret.

- Jeg ved fra hende selv, at hun havde et stort ønske om at være en del af klassen og en del af de firemandsgrupper, der var lavet. Og det jeg så, når hun sad bag den skærm, var en meget trist pige. Jeg så ikke en inkludering, men en ekskludering, siger Belinda Kolind.

10.000 børn skal inkluderes

Inden 2015 skal 10.000 børn med særlige behov som Cecilie Kolind inkluderes i den almindelig undervisning i folkeskolen frem for at blive sendt ud i specialklasser.

Det aftalte regeringen og KL i 2012, og planen bliver bakket bredt op af Danmarks Lærerforening, og organisationen Skole og Forældre blandt andre.

Men fra flere sider er der meldinger om, at der er store problemer med inklusionen på flere skoler.

Børn bliver hjemme

55 procent af landets lærere siger i en rundspørge foretaget af Danmarks Lærerforening for DR Nyheder, at inklusionen lykkes dårligt på deres skole.

Landsforeningen Autisme og ADHD Foreningen oplever, at flere forældre ringer og fortæller, at deres børn med autisme og ADHD ikke kommer i skole.

Og DR Nyheder har foruden Cecilie talt med forældre til to andre børn med autisme, der fortæller, at deres børn også har været placeret i almindelige klasser bag skærme, hvor de har følt sig udenfor.

Landsforeningen Autisme slår fast, at det ikke er god inklusion at placere børn med særlige behov bag skærme.

- Det er klart, at for det enkelte barn, vil det betyde stigmatisering. Man vil føle sig meget meget særlig, hvis man sidder bag en skærm i et klasselokale, siger Heidi Thamestrup, formand for landsforeningen.

(© Cecilie Kolind)

Folkeskolen gav angst

I Cecilie Kolinds nyeste udredning, som DR Nyheder ligger inde med, anbefaler en læge og en psykolog, at Cecilie får et skoletilbud, der passer til hendes diagnoser og angst.

De peger på, at hendes angst er kommet på grund af presset i folkeskolen.

- Hendes angstlidelse er kommet med alderen, hvor kravet om selvstændighed i skolen og kravene til at kunne være aktør i et komplekst socialt felt med andre piger forøges, står der blandt andet.

Efter udredningen har Roskilde Kommune reageret og tilbudt Cecilie en plads på en specialskole, der er indrettet til børn, der har særlige behov som hende selv.

Holde ud at være til

DR Nyheder er med, da Cecilie i sidste uge besøgte den nye skole for første gang. Hun smilede, da hun kom ud derfra og havde ikke svært ved at sætte ord på, hvorfor hun tror, at hun vil føle sig bedre tilpas i den nye klasse, hvor der kun er fem børn og ingen skærm.

- Der er ikke så mange børn. Når der er mange børn, er der meget larm og sådan noget, siger Cecilie.

Hendes mor er også sikker på, at det vil gøre både Cecilies og familiens hverdag bedre:

- Jeg får en pige nu, der kan holde ud at være til, og jeg får en pige, der vil begynde at lære. Med de pædagogiske rammer, der er her, vil hun få et bedre liv.

#kv13 #skolechat #kvroskilde