Skæbnetime for kandidaterne i andet led

Morten Løkkegaard tror ikke på, at han kan slå Jens Rohde på de personlige stemmer. Der bliver sat navn på de øvrige pladser i Europa-Parlamentet i dag.

Morten Løkkegaard er blandt de kandidater, der skal håbe på at de personlige stemmer kan sikre ham et mandat. Han tror ikke selv på det. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Der er en lang dag forude for en række EP-kandidater fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre.

For hvor spidskandidaterne fra de tre partier som hovedregel er sikre på deres sæde i Europa-Parlamentet, er livet anderledes usikkert for de øvrige kandidater.

Her er det de personlige stemmer, der afgør, hvem der kommer om bord på flyveren til Bruxelles.

Ude på valgstederne er der derfor dagen igennem heftig aktivitet, når de valgtilforordnede tæller de personlige stemmer op.

Sommerfugle i maven

Imens bliver der bidt negle hos kandidaterne rundt omkring i landet.

Socialdemokraternes Christel Schaldemose er en af dem.

- Jeg har allerede nu sommerfugle i maven. Det bliver en forfærdelig lang dag, men jeg håber selvfølgelig at den ender godt, siger hun til DR Nyheder.

Socialdemokraterne fik tre mandater og gik dermed et mandat tilbage i forhold til valget i 2009.

Mærkelig situation

Spidskandidaten Jeppe Kofod skal derfor have selskab af yderligere to socialdemokrater.

Det bliver formentlig en kamp mellem de nuværende socialdemokratiske parlamentarikere; Ole Christensen, Britta Thomsen og Christel Schaldemose.

- Det er en meget mærkelig situation, og derfor bliver det også en dag med lidt ondt i maven og en vis spænding. Det er aldrig rart at være den, der bliver sagt farvel til eller at skulle sige farvel til en kollega, som man har arbejdet tæt sammen med, siger Christel Schaldemose.

Jeg er 3'er

Venstre fik to mandater og gik dermed et mandat tilbage i forhold til EP-valget i 2009.

Spidskandidaten Ulla Tørnæs tager med stor sandsynlighed den ene mandat. Det andet mandat bliver formentlig en kamp på personlige stemmer mellem Jens Rohde og Morten Løkkegaard.

Løkkegaard tror dog ikke på, at mandatet ender hos ham.

- Jeg er ret afklaret. Jeg har aldrig haft nogle forventninger til, at de personlige stemmer ville afgøre det. Jeg har hele tiden regnet med, at jeg var 3'er, siger Morten Løkkegaard til Ritzau.

Ved europaparlamentsvalget i 2009 fik Jens Rohde 171.000 personlige stemmer, mens Morten Løkkegaard fik 59.000 personlige stemmer.

Men dengang var Jens Rohde også Venstres spidskandidat, og han havde dermed bedre muligheder for at profilere sig selv i diverse tv-debatter under valgkampen.

Få stemmer bliver afgørende

Den sidste kamp om de personlige stemmer ligger hos Dansk Folkeparti, og her er lagt op til et meget tæt løb, vurderer valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

- Det er karakteristisk for Dansk Folkeparti, at Morten Messerschmidt løber med markant flere personlige stemmer end de øvrige kandidater, så det bliver meget få tusinde stemmer, der afgør det for de øvrige kandidater.

Dansk Folkeparti blev valgets helt store vinder med fire mandater, og for første gang nogensinde ved et dansk valg satte flest danskere deres kryds ved partiet.

Drop ulandsbistand

Kampen om de øvrige tre mandater forventes at stå mellem Anders Vistisen, Jørn Dohrmann, Rikke Karlsson med Kristina Jørgensen som outsider.

Andersen Vistisen er formand for ungdomsafdelingen i Dansk Folkeparti og gjorde sig blandt andet bemærket på partiets årsmøde sidste år. Her foreslog han, at afskaffe ulandsbistanden.

- Jeg mener egentlig, at ulandsbistanden strukturelt set gør mere skade end gavn, sagde han dengang til Politiken.

Kendt fra Rebild-sagen

Jørn Dohrmann er en erfaren herre politisk, og har siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2001.

Rikke Karlsson er kendt for sin rolle i Rebild-sagen, hvor hun var blandt de kritikere, der rettede en skarp kritik af kommunen, da de blev afsløret, at en familiefar havde misbrugt otte børn igennem flere år.

Kristina Jørgensen er ung og et relativt ubeskrevet blad politisk.