Den 25. maj skal vi tage stilling til, om Danmark skal tilslutte sig Den Fælles Europæiske Patentdomstol.
Kort forklaret handler det om beskyttelsen af små og store virksomheders idéer og opfindelser.
Spørgsmålet er, om vi fremover skal lade patentdomstolen tage stilling til krænkelser og gyldigheden af europæiske virksomheders patenter.
Billigere og nemmere
Argumenterne for lyder:
- •
Det bliver lettere for danske virksomheder at beskytte deres opfindelser i hele Europa. De vil kun behøve at sende ansøgningen om patent ét sted hen i stedet for at skulle have patentet valideret i hvert enkelt land.
- •
Det gør det billigere for virksomhederne. Beregninger fra EU-Kommissionen viser, at det i dag koster op mod 240.000 kroner at søge patent i hele EU. Efter reformen vil det koste 35.000 kroner i gennemsnit.
- •
Fortalerne mener, det giver bedre vilkår for de virksomheder, som skal leve af at sælge deres idéer til andre lande - de får bedre mulighed for at skabe nye danske arbejdspladser.
- •
Hvis Danmark tilslutter sig patentdomstolen, får vi en afdeling til landet, og dermed kan danske virksomheder få afgjort patentstridigheder på dansk i stedet for at skulle føre retssager i udlandet.
Frygter at de små virksomheder bliver ramt
Argumenterne imod lyder til gengæld sådan her:
- •
Hvis Danmark tilslutter sig den europæiske patentdomstol, bliver domstolen fremover den øverste myndighed i patentsager, og dermed afgiver vi suverænitet.
- •
Det europæiske enhedspatent vil sandsynligvis betyde, at der vil blive taget langt flere patenter. Modstanderne frygter, at det vil gå ud over innovationen og udviklingen og sætte små og mellemstore virksomheder under pres.
- •
Modstandere frygter desuden, at et fælles patentsystem vil betyde, at grænserne for, hvad man kan tage patent på, vil blive udvidet. Eksempelvis på gener, planter og software.
- •
De danske virksomheder kan fortsat søge enhedspatentet og høste fordelene, selvom det ender med et dansk nej til patentdomstolen. Desuden kan vi altid tilslutte os senere, når vi har set, hvordan systemet kommer til at fungere i praksis.
/ritzau/