Følelsen af EU splitter befolkningen i to

I dag flager busserne med EU's blå flag med gule stjerner. Det er nemlig officiel Europa-dag. Men føler du dig overhovedet som en EU-borger? Det har Epinion spurgt danskerne om.

Der er nok ikke mange, der har opdaget det, men i dag flager busserne altså med EU's blå flag med gule stjerner. Men resultatet af Epinions undersøgelse viser en dyb splittelse: Halvdelen føler sig som europæiske indbyggere, mens den anden halvdel ikke gør.

Spiller man den officielle Europa-hymne for en tilfældig dansker på gaden, så er det de færreste, der kan genkende melodien.

- Er det den franske nationalsang? spørger studerende Thomas Oksen.

Men selvom det ikke er alle EU's symboler, der er slået igennem hos danskerne, så føler næsten halvdelen eller 45 procent sig som EU-borgere.

Klaus Nielsen der er selvstændig erhvervsdrivende, har ikke opdaget at det er Europadag (© DR)

Vi stillede spørgsmålet til Klaus Nielsen, der driver selvstændig forretning.

- Ja, bestemt. For mig handler det rigtig meget om fællesskab og samarbejde på en række punkter.

Han har dog ikke opdaget, at det er Europadag.

- Jeg har svært ved det, det er svært nok at huske mors dag på søndag, så jeg tror ikke, at jeg skal have flere af de der dage, men jeg synes, det er fint nok, at man prøver.

I den anden lejr er 46 procent af danskerne, der ikke føler sig som EU-borgere.

Studerende Thomas Oksen er en af dem:

- Jeg tænker mig selv som dansker, ikke EU-borger. Det er ikke noget, jeg tænker i, siger han.

Skizofren EU tilslutning i hele Europa

Befolkningen deler sig altså i to grupper, når det kommer til EU og det vidner om en stor splittelse blandt danskerne, mener professor Marlene Wind ved Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

- På den ene side vil danskerne ikke ud af EU. Man er godt klar over, at det er meget svært at stå på egne ben, når man er en lille åben økonomi, der er fundamentalt afhængig af at kunne handle med andre. På den anden side er det med meget store forbehold, at vi overhovedet er med, siger hun.

Og det er ikke kun i Danmark, at EU deler vandene.

Faktisk kan man spore en stor EU skepsis i meningsmålinger på tværs af Europa, og de EU-skeptiske partier står til at få stor fremgang til Europaparlamentsvalget d. 25. maj.

Men på trods af det, mener Marlene Wind, at danskerne godt er klar over, at EU er svær at komme uden om.

- Der er jo så mange ting, der angår os i vores hverdag, som bliver reguleret og besluttet i fællesskab med andre europæiske lande, at det ville være underligt hvis man ikke også fornemmede det, siger hun.

Symboler virker ikke

For de to studerende Thomas Oksen og Aske Gleerup er det heller ikke EU symboler som flag og sange, der fremmer EU-følelsen.

Klaus Nielsen der er selvstændig erhvervsdrivende, har ikke opdaget at det er Europadag (© DR)

- Der er vi danskere så glade for Dannebrog, at EU-flaget altid vil blive nedprioriteret, siger Thomas Oksen.

- Der skal mere fokus på EU, nu er der jo snart Europavalg. Jeg synes ikke, det fylder specielt meget – særligt ikke hos ungdommen, så øget fokus på det, siger han.

Klaus Nielsen har en anden ide til at skabe mere sammenhold.

- Jeg ved det ikke, men måske et fælles fodboldhold. Jeg ved det ikke, siger han.