Hver fjerde dansker vil stemme på Dansk Folkeparti til Europaparlamentsvalget, viser den seneste måling, Epinion har lavet for DR Nyheder.
Det kan veksles til mindst tre sæder i parlamentet, men det er usikkert, hvor meget indflydelse mandaterne rent faktisk vil give Dansk Folkeparti.
I den seneste valgperiode har EFD, den politiske gruppe i parlamentet, Dansk Folkeparti tilhører, nemlig ikke haft meget at skulle have sagt, siger Bjarke Møller, direktør i Tænketanken Europa.
- Den er faktisk uden indflydelse i stort set alle afgørende spørgsmål, siger han.
En splittet gruppe
EFD indeholder partier med mange meninger, og gruppen er indbyrdes uenig i halvdelen af alle afstemninger i parlamentet, viser statistik fra organisationen Votewatch.
Og det er netop en af årsagerne til den manglende indflydelse på de politiske beslutninger, siger Sara Hagemann, forsker i EU-politik ved London School of Economics.
- Hvis man kan stå og sige, at man har hele sin partigruppe bag sig og samlet vil bakke op om et givent lovforslag, står man selvfølgelig stærkere.
Yderfløjene kører eget løb
Mens EFD ifølge statistikken er splittet i cirka halvdelen af afstemningerne, stemte eksempelvis den grønne og den socialdemokratiske gruppe sammen i mere end 90 procent af afstemningerne fra 2009 til i dag.
Det betyder, at de øvrige politiske grupper i parlamentet ikke ser Dansk Folkepartis gruppe som en samlet enhed - og derfor heller ikke som en vigtig samarbejdspartner, vurderer Sara Hagemann.
- Forlig bliver forhandlet hen over midten, og yderfløjene kører faktisk lidt deres eget løb, siger hun.
Messerschmidt: Ja, vi har mindre magt
Hos Dansk Folkeparti anerkender spidskandidat, Morten Messerschmidt, ikke at hans gruppe slet ingen indflydelse har i parlamentet.
Men gruppen er i opposition til de store midterpartier i parlamentet - og står derfor bevidst uden for en række politiske forhandlinger.
- Vi er jo ikke med på de store aftaler om budgetter, traktaten, de åbne grænser og velfærdsspørgsmål. Fordi vi ganske enkelt ønsker en anden model for EU, end det som det store flertal af partierne i Europaparlamentet gør.
Og det giver i sidste ende mindre magt, medgiver Morten Messerschmidt.
- Det er klart, taler man kommissionen efter munden og i øvrigt jubler hver gang, EU får mere indflydelse, så har man mere magt, end man har, hvis man sidder i en gruppe, der ønsker det modsatte.