Svenskerne er i deres fulde ret til at anmelde Danmark til EU-Kommissionen for at klippe halerne på næsten alle danske smågrise.
Sådan lyder meldingen fra SFs spidskandidat til Europa-Parlamentet, Margrete Auken, efter flere centrale svenske politikere har anklaget Danmark for at snyde med EU-reglerne
- Vi skal ikke skælde svenskerne ud for at ville overholde loven. Vi skal i stedet skælde ud på alle andre lande, der ikke gør det. Svenskerne skal ikke ødelægges af, at de har unfair konkurrencevilkår, siger hun.
Ifølge et EU-direktiv er det nemlig ulovligt at halekupere svin rutinemæssigt, med mindre problemet med halebid ikke kan løses på andre måder.
Alligevel får cirka 95 procent af alle nyfødte danske grise klippet deres haler, mens det næsten aldrig sker i Sverige.
- Vi er ikke det eneste land, der krænker loven, det er der mange, der gør. Men det er ret utroligt, at vi har blæst på, at der er en klar lovbestemmelse om, at man ikke skal tilpasse dyrene til staldene, men staldene til dyrene, siger Margrete Auken.
Sverige: Danmark snyder med reglerne
Kristendemokraternes kandidat til Europa-Parlamentet og borgmester i Upsala, Ebba Busch Thor, håber, at anmeldelsen for snyd kan sende Danmark for EU-domstolen.
Upsala, der er Sveriges fjerde største kommune, har endda boykottet brugen af dansk svinekød på samme baggrund.
- Jeg ser frem til at købe dansk kød den dag, Danmark rent faktisk følger reglerne for at opdrætte grise, for i dag snyder Danmark og klipper halerne. Og samtidig presser man 60 procent flere dyr ind end i en svensk stald, siger hun.
Dansk landbrug: Kupering forebygger bid
Kritikken af at størstedelen af de danske svin får klippet halerne, preller af på landbruget.
Ifølge Landbrug og Fødevarer er halekupering nemlig et nødvendigt onde for at undgå at grise bider hinanden, og lige nu findes der ikke bedre metoder, understreger formand Martin Merrild.
- Så længe vi kuperer halerne, undgår vi de smertefulde halebid, som er et endnu større dyrevelfærdsproblem. Vi kuperer jo ikke, fordi vi synes det er en spændende opgave. Vi kuperer halerne, fordi der er en faglig begrundelse for det, siger han.
Auken: Anmeldelsen gør en forskel
Selvom Landbrug og Fødevarer ikke giver meget for den svenske kritik, så tror Margrete Auken, at anmeldelsen til EU kan gøre en forskel for danske grise.
- I samme øjeblik, der kommer så meget pres fra Sverige og fra Kommissionen, hvis vi altså kan få den til at tage sig selv alvorligt, så vil det spille en meget stor rolle, siger hun.
Margrete Auken pointerer, at Danmark er en af Europas største svineproducenter, og derfor kan Danmark gøre en forskel, hvis danske landmænd begynder at ændre praksis.
- Vi skal jo være med til at sætte sprog på ordentlig dyrevelfærd, også i de andre lande. Og så skal borgerne og forbrugerne nok lytte efter. Derfor kan jeg godt forstå, svenskerne gør det, for de svenskere forbrugere vil jo gerne betale for det, siger hun.