Mens Danmark og resten af verden venter på, at vaccinen mod coronavirus bliver klar, opstår der nu en politisk diskussion om, hvem der skal have lov til at få vaccinen først.
Flere partier har overvejet en rækkefølge for, hvem de mener skal stå øverst på listen.
Ifølge sundhedsmyndighederne vil der nemlig ikke være vacciner til alle på én gang, og interessen for at blive vaccineret forventes at være stor.
Både Enhedslisten, De Radikale og SF mener nemlig, at folk, der bor i udsatte boligområder, skal frem i vaccine-køen på bekostning af dem, der bor på villavejen.
- Nogle af dem, der i særlig grad har været i risikogruppen, har været folk, der bor i socialt belastede boligkvarterer. Der har jo været en øget udbredelse af smitten der, og de er i særlig grad i risikogruppen, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.
De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren, er på linje.
- Vi ved, at der er grupper – etniske minoriteter, sociale boligområder – som er overrepræsenteret i statistikkerne. Og for at undgå at smitten spreder sig både i de miljøer og fra de miljøer til resten af samfundet, så er det jo klogt ud fra et sundhedsperspektiv at sætte ind mod netop de grupper, hvor vi ved, at der er en øget risiko for spredning, siger Stinus Lindgren.
Alle de partier, DR Nyheder har talt med, er enige om, at sundhedspersonale og kronisk syge skal allerforrest i køen til vaccinen. Det er afgørende, at sundhedsmedarbejdere er raske til at passe på de syge, og at de ikke smitter patienter.
Og i forhold til sårbare patienter som kræftpatienter og kronikere kan det at blive smittet have fatale konsekvenser, lyder partiernes argumenter blandt andet.
Men her hører den politiske enighed så også op.
Venstre er enig med partierne i rød blok i, at frontpersonalet i sundhedsvæsenet og kronisk syge skal først i køen.
Men boligformen skal absolut ikke være en fribillet til at komme frem i køen, mener Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen (V).
- Jeg synes godt nok, at det er noget mærkeligt noget, at man skal til at differentiere på postnummer, og på hvor folk bor henne. Altså de udfordringer, der har været med, at smitten har poppet op hos folk med anden etnisk oprindelse, har jo været fordi, at det åbenbart har været lidt vanskeligt at rette sig efter de retningslinjer, der er kommet fra myndighederne, siger Martin Geertsen.
Peder Hvelplund, de, der bor på en villavej, kommer så bag i køen i forhold til dem, som bor i de socialt belastede boligområder. Er det rimeligt?
- Ja. Når vi får en vaccine, så kan alle ikke få, og derfor skal det være en sundhedsfaglig vurdering. Og det bliver en vurdering af, hvem der er i størst risiko for at blive smittet, siger Peder Hvelplund og afviser, at vaccinen skal deles ud efter etnisk oprindelse.
Mest for pengene
Dermed må de, der bor på villavejen, stille sig bag dem, som bor i de udsatte boligområder i køen til vaccinen. Og det er helt rimeligt, mener De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgren.
- Hvis vi står og skal prioritere i vaccinerne, så skal de selvfølgelig prioriteres der, hvor det giver mest mening. Altså hvis man kan se, at en gruppe er særlig udsat, så er det jo der, man sundhedsfagligt får mest for pengene, siger Stinus Lindgren.
Hvem skal så længere ned på listen?
- Hvis vi siger, at vi får en ladning vacciner til landet, og der ikke er nok til alle, så skal der jo prioriteres. Unge og raske voksne er ikke i særlig høj risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittede, så derfor kan de nok godt vente, siger Stinus Lindgren.
Modstand fra DF
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), mener ikke, at det bør være et parameter, om folk bor i villa eller lejlighed.
- Du kan jo sagtens sidde i en lejlighed i et socialt boligbyggeri uden at se nogen mennesker. Og omvendt kan du bo i et hus, men så bare have et arbejde, hvor du er sammen med rigtig mange mennesker, siger Liselott Blixt.
SF's sundhedsordfører kalder det sund fornuft at sætte beboere i udsatte boligområder foran i køen.
- Mennesker i udsatte boligområder, som bor tæt og er sammen med mange i hverdagen, er mest udsat for at blive smittet. Og så er det også et faktum, at mange af de mennesker, som bor i udsatte boligområder, er buschauffører, butiksassistenter og sosu-personale, som jo møder rigtig mange mennesker i deres hverdag og derfor er meget udsat for smitte, siger Kirsten Normann Andersen (SF).
Hvorfor skal folk, der bor i for eksempel Gellerupparken, have vaccinen før folk, der bor på en almindelig villavej?
- Vi skal målrette vaccinen der, hvor man er mest udsat for smitte. Og det er man ikke på en villavej, hvor man har mulighed for at isolere sig og har god plads, siger Kirsten Normann Andersen.
2,4 millioner doser
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at stille op til interview. Sundhedsministeriet skriver i en mail:
- Sundhedsstyrelsen indstiller på baggrund af en sundhedsfaglig vurdering, hvilken/hvilke grupper i befolkningen der først skal have tilbud om vaccination, når en vaccine er udviklet. Det afhænger blandt andet af, hvad det er for en vaccine, som bliver til rådighed. Sundheds- og Ældreministeren har den endelige beslutningskompetence.
Heller ikke Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S), har nogen kommentarer.
På et pressemøde i fredags fortalte Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, om den aftale, som EU-kommissionen forleden havde indgået med den svensk-engelske medicinproducent Astrazeneca om at sikre vacciner til EU-borgerne.
Der vil i første omgang være vacciner nok til halvdelen af den danske befolkning.