- Jeg mener, at det er uholdbart, hvis man som liberal synes, at man skal bruge sin tid på at kopiere Dansk Folkeparti eller blive sådan 90 procent a la Dansk Folkeparti, siger Jens Rohde fra Venstre søndag aften i DR2-programmet Vi ses hos Clement.
Her advarer han imod, at Venstre bliver DF i en ”light”-udgave.
- Det er både politisk forkert som liberal. For Dansk Folkeparti er ikke liberale. Men det er også strategisk forkert. Fordi hvis det er sådan, at vi hele tiden kører 90 procent Dansk Folkeparti, og hvis vi hele tiden spiller ovre på deres banehalvdel, og hvis vi hele tiden giver Dansk Folkeparti ret i præmissen, så er der ikke noget at sige til, at folk ender med at vælge den rene vare – nemlig Dansk Folkeparti, siger Jens Rohde.
Det kan man se på resultaterne af de seneste valg til Europaparlamentet og til folketingsvalget, mener europaparlamentarikeren fra Venstre.
- Fordi alle partier har så travlt med at løbe efter deres præmis og deres dagsorden, fordi man er bange for dem, siger han om Dansk Folkeparti.
Normskred
Jens Rohde var politisk ordfører for Venstre fra 2001 til 2006. Han sagde sidste år om perioden som politisk ordfører, at han ”reflekterer over den tid og tænker på, om vi var med til at ’create a monster,’ som man siger”.
Det uddyber han søndag aften i programmet.
- Det, jeg hentydede til der, er jo Dansk Folkeparti. Nu er det jo ikke sådan, at jeg som sådan har noget imod Dansk Folkeparti. Men det, jeg har noget imod, er, at vi alle sammen forsøger at ligne Dansk Folkeparti. For i mine øjne bruger Dansk Folkeparti frygten som våben, siger Jens Rohde.
For Venstre har været med til at skabe et normskred på udlændingeområdet, mener Jens Rohde. Han ærgrer sig over dele af samarbejdet med Dansk Folkeparti i tiden, hvor Anders Fogh Rasmussen var statsminister for en regering, der havde Dansk Folkeparti som sin støtte. For det var ikke alle partiets indrømmelser på udlændingeområdet, der var for det gode, mener Venstres europaparlamentariker.
- Dengang var vi nødt til at lave nogle stramninger i den danske udlændingepolitik. Men jeg er også bange for, at vi hen ad vejen gik så langt i forhold til at acceptere, at finansloven ind i mellem blev taget som gidsel i udlændingedramaer og udlændingespørgsmål af Dansk Folkeparti, at vi på den måde var med til at skabe et normskred. Det normskred, synes jeg, er gået temmeligt langt i den diskussion, vi ser i dag, siger Jens Rohde.
Han mener, at problemet stadig eksisterer i dag og er tydeligt i både den nuværende udlændingepolitik og den offentlige debat. Han henviser som eksempel til, hvad folk skriver om flygtninge på sociale medier.
- Tidligere var det jo sådan noget, folk gjorde anonymt. I dag står de jo glade op med deres navns nævnelse og er stolte over, at de tør sige, at de gerne bidrager med benzin til at brænde et asylcenter af. Det er et normskred. Jeg synes også, det er et normskred, hvis vi har politikere i Folketinget, der kan udtrykke forståelse for eller forventning om, at hvis man ikke føjer den indre svinehund, ja, så bliver der altså brændt bygninger af, siger Jens Rohde.
Se hele programmet på DR2 søndag 21:40.