Uvis skæbne venter Støjberg efter fængselsdom i Rigsretten

Efter dagens dom over Inger Støjberg er det op til Folketinget at afgøre, om hun er værdig til at blive siddende som medlem.

Inger Støjberg blev i dag dømt til 60 dages ubetinget fængsel i en historisk rigsretssag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Kan en politiker, der er kendt skyldig og har fået en fængselsdom ved en rigsret få lov at blive siddende som medlem af Folketinget?

Det spørgsmål svæver netop nu i luften henover gangene på Christiansborg.

Efter tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i dag modtog en markant dom på 60 dages ubetinget fængsel i den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien, er det nu op til Folketinget at afgøre, om hun er værdig til fortsat at være medlem af selvsamme.

Men allerførst skal det forbi Folketingets Udvalg til Valgs Prøvelse. Her skal blot ét medlem af udvalget ønske, at spørgsmålet skal tages op i Folketingssalen, før det bliver en realitet.

Langt de fleste partier vil først nærlæse dommen, før de tager stilling til, om Inger Støjberg fortsat kan sidde i Folketinget.

Men Sikandar Siddique, der er medlem af Folketinget for partiet Frie Grønne, har allerede gjort sin stilling op. Han mener nemlig ikke, at hun er værdig som medlem af Folketinget.

- For mig at se er det uforeneligt med at være politiker bevidst at bryde loven, mens man netop repræsenterer folket. Derfor skal Folketinget naturligvis tage stilling til Inger Støjbergs valgbarhed efter dagens dom, siger Siddique til DR.

Mødet i udvalget afholdes i morgen tirsdag, oplyser han.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at det er Frie Grønnes indstilling, at Inger Støjberg selvfølgelig ikke kan fortsætte som medlem af Folketinget, siger han.

Udvalget tager stilling til processen omkring afstemningen, og de fleste partier vil tage stilling til, hvad de mener om Støjbergs værdighed, efter udvalgsmødet.

Se Thomas Rørdam læse dommen op her

Lars Løkke Rasmussen finder hende ikke værdig

Men en, der ligesom Frie Grønne gerne tager stilling til spørgsmålet om værdighed allerede nu, er løsgænger Lars Løkke Rasmussen. Han var statsminister i den regering, hvor Støjberg sad som minister. Og chef for Støjberg i den periode, hvor hun er dømt for at bryde ministeransvarlighedsloven. Han mener heller ikke, hun er værdig til fortsat at være medlem af Folketinget.

I et længere opslag på Facebook skriver han:

- Vi lever heldigvis i en retsstat, og retsstatens principper er indbegrebet af "danske værdier". Uanset politiske undertoner i hele dette sagsforløb påhviler det derfor nu et samlet folketing at handle adækvat i forhold til dommen.

- Og her er jeg ikke i tvivl: Man er ikke værdig til at sidde i Folketinget, når man er idømt 60 dages ubetinget fængsel, medmindre man opnår nyvalg efter udstået straf.

Derudover kalder han dommen for hård og klar og skriver, at alle nu må tage den til efterretning.

- Også jeg, der ikke støttede, at den blev anlagt, men ønskede den afgjort politisk, skriver han.

Se Inger Støjberg kommentere dommen

DF og NB synes ikke, Støjberg er uværdig

Udover Frie Grønne og Lars Løkke Rasmussen har Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige også meldt klart ud, hvad de mener om Støjbergs værdighed.

De mener dog det modsatte.

- Jeg tænker, at hele den proces, som Inger har været igennem, det må være straf nok. Jeg synes ikke, man skal begynde at fjerne hendes værdighed, sagde Morten Messerschmidt, næstformand i Dansk Folkeparti tidligere i dag.

Han var tydeligt berørt over dommen og gjorde det samtidig klart, at hun stadig er velkommen i partiet.

- Jeg er ligeså rystet som alle andre i Dansk Folkeparti. Jeg var fuldstændig overbevist om, at Inger ville blive frifundet. Det er meget voldsomt, sagde han.

Også afgående formand i DF Kristian Thulesen Dahl mener, at hun fortsat er værdig som medlem af Folketinget og velkommen som medlem af partiet - også som formandskandidat.

- Vi bakker Inger op. Hun er sej og udviser karakterstyrke. Hun tager imod denne her dom og stiller op over for pressen. Det viser noget om, at hun har noget rygrad. Det har vi brug for i dansk politik. Det vil være synd og skam, hvis hun på grund af den her rigsretsdom, trækker stikket og slutter med at være i politik, siger han.

Heller ikke i Nye Borgerlige kommer de til at stemme for, at hun er uværdig, oplyser formand Pernille Vermund.

- Vi synes sådan set, at det er et anliggende mellem Inger og hendes vælgere, siger hun.

Andre partiet afventer

Blandt de andre partier på Christiansborg er de afventende med at svare på spørgsmålet om værdighed.

Inger Støjbergs tidligere parti Venstre har ikke taget stilling endnu. De ønsker at læse dommen, før de tager stilling til spørgsmålet onsdag på et gruppemøde. Det fortæller gruppeformand Karsten Lauritzen.

I Socialdemokratiet siger de ikke så meget til dommen, fortæller politisk ordfører Jeppe Bruus. Spørgsmålet om værdighed vil de drøfte i løbet af ugen.

- Vi kommer til at drøfte det med os selv, før vi begynder at drøfte det i offentligheden. Mere har jeg ikke at sige på nuværende tidspunkt, siger Jeppe Bruus.

De Radikale vil først tage stilling til, om hun fortsat er værdig til at sidde i Folketinget på et gruppemøde i morgen, siger retsordfører Samira Nawa.

Enhedslisten har ikke taget stilling til det endnu, fortæller retsordfører Rosa Lund.

Heller ikke Konservative og Liberal Alliance har taget stilling endnu.