Posen er blevet rystet og ud er trukket tre nyoprettede ministerier med dertilhørende ministre.
En europaminister, en minister, der får til ansvar at implementere den grønne trepart, og en minister for samfundssikkerhed og beredskab.
Men sidstnævnte kunne virkelig godt være blevet streget af idé-listen, da regeringen brainstormede på ideer til nye ministerier, mener Torben Ørting, som er formand for organisationen Folk & Sikkerhed og forhenværende kontreadmiral.
Øvelsen med at oprette et nyt ministerium understreger bare statens problem med alt for meget unødigt bureaukrati, siger han i dagens P1 Debat.
- Jeg er dybt skeptisk, og baggrunden for det understreger bare det egentlige problem: overbureaukratisering i den statslige administration, siger han.
Den tidligere kontreadmiral frygter, at det ikke vil løse noget at skære det nødlidende beredskabsområde væk fra Forsvarsministeriet og placere det for sig selv.
- Hvis du bare læsser problemerne over et andet sted, så forbedrer du ikke Titanics flydeevne. Kursen er stadigvæk sat mod havbund, siger Torben Ørting.
Et nedslidt område
Peter Kofoed, som er medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti, og deltager i dagens debat, erklærer sig enig i, at beredskabs- og forsvarsområdet "virkelig, virkelig, virkelig" trænger og er slidt ned.
- Over de kommende år får vi nogle gigantiske regninger og meget store ting, der skal laves, tilføjer han.
Om ommøbleringen reelt kan løse nogle af beredskabets og forsvarets problemer, vil både han og Torben Ørting vente spændt på at finde ud af.
- Vi er 25 år bagud i forhold til vores nabolande på beredskabsområdet, tilsvarende på det forsvarsmæssige område, siger Torben Ørting.
Men vil det at oprette et selvstændigt ministerium, som kun har spørgsmålene om samfundssikkerhed og beredskab for øje, ikke være med til at gøre systemet mindre kompliceret, spørger P1 Debat-vært Mathias Pedersen.
- Nej. Forsvar er fantastisk enkelt og simpelt. Det er bureaukratiseringen, der gør, at der skal være styrelse på styrelse på styrelse, som gør, at det er uproduktivt, og som spænder ben for hinanden, svarer han.
Endelig et politisk ansvar
Det er dog ikke alle dem, der kender sikkerhedsområdet indgående, der er lige så skeptiske som formanden for Folk & Sikkerhed.
Rasmus Dalberg er lektor ved Forsvarsakademiet og har i flere år kaldt på, at noget må gøres for at styrke samfundets sikkerhed.
Med oprettelsen af det nye ministerium bliver noget gjort, og derfor forholder han sig "skeptisk optimistisk" til ændringen.
Men ministeriet står i hans optik overfor en kæmpestor opgave. Det skal både gøre Danmark robust over for naturskabte og aktørdrevne trusler. Derfor er det afgørende, at man ikke bare flytter de eksisterende problemer med over i det nye, siger lektor Rasmus Dalberg.
Og at der nu kommer en minister i toppen af området med et politisk ansvar, gør trods alt lektoren mere optimistisk.
- •
DR's politiske analytiker Jens Ringberg understregede i går, at det nye ministerium for samfundssikkerhed og beredskab er vigtigt for regeringen, fordi beredskabet bare er "noget, der skal virke", som Ringberg udtrykker det.
Rokaden er på plads. Nye navne er kommet til, mens andre er ude. Men har der været tale om fyringer? Og har Socialdemokratiet set sit snit til at løse et andet problem med ministerrokaden? Hør hele afsnittet af P1 Debat her.