Unge vælgere vinker farvel til Socialdemokraterne

Partiet går overordnet frem i den seneste Epinion-måling, men mister alligevel stemmer blandt de unge. Meget alvorligt, siger to valgforskere.

Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt går samlet set frem i den seneste Epinion-måling, men de yngre vælgere er på vej væk fra partiet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Mens det samlet set går den rigtige vej for Socialdemokraterne med at sikre sig opbakning blandt vælgerne, så går det til gengæld dårligt med at holde på de unge vælgere.

Det viser en Epinion-måling foretaget blandt 2.025 vælgere i alderen 18-34 år.

Her siger blot 16 procent, at de vil stemme på Socialdemokraterne ved næste valg. Det er ifølge en valgforsker et bemærkelsesværdigt fald fra de 19,4 procent, der i en exit poll foretaget på valgdagen i 2011 sagde, at de havde stemt socialdemokratisk.

- Det er meget alvorligt, for der skal ikke afholdes mange valg, før det begynder at sætte spor længere oppe i partiet. Lige pludselig mangler der simpelthen stemmer, siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Også hos regeringspartneren De Radikale er der tilbagegang at spore blandt de unge vælgere i forhold til valget i 2011. Sådan ser det også ud for SF, der sidste år forlod regeringen, mens partier som især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ser ud til at kunne høste markant flere unge vælgere end ved sidste valg.

De ideologisk renere varer

Kasper Møller Hansen fastslår, at Socialdemokraterne og de øvrige partier skal gøre en stor indsats for at få fat i de unge vælgere.

- De ældre vælgere dør hurtigere ud, så hvis du er et parti, der er ved at blive gammelt rent vælgermæssigt, så er det bestemt en bekymring, der skal tages seriøst, siger han.

Valgforsker Rune Stubager er enig i, at Socialdemokraterne skal tage den svindende opbakning blandt de unge alvorligt.

- Det er ikke noget godt tegn for et parti ikke at have fat i ungdommen, for vi kan se en tendens til, at folk holder fast i de partier, de startede ud med i deres politiske liv, siger Rune Stubager.

Han mener, at den socialdemokratiske tilbagegang hos de unge vælgere dels kan skyldes, at yngre vælgere generelt er mere påvirkelige end de ældre vælgere og derfor har en tendens til at stemme på partier, der længe har stået stærkt.

En anden forklaring er ifølge Rune Stubager, at unge vælgere kan være tiltrukket af fløjpartier med en klarere profil på bestemte områder.

- De yngre er mere tiltrukket af de ideologisk renere varer, man finder hos de partier, der befinder sig mere ude på fløjene af det politiske spektrum. Det er fx Enhedslisten og på den modsatte fløj Liberal Alliance. De har begge god tække blandt unge, siger Rune Stubager.

S: Det er ikke godt nok

Hos Socialdemokraterne er politisk ordfører, Maja Panduro, ikke tilfreds med, at partiet bløder vælgere blandt de yngre borgere.

- Det er overhovedet ikke godt nok, siger Maja Panduro.

- Vi oplever generelt målinger gå op og ned, og den rigtige vigtige er selvfølgelig den på valgdagen, og der vil jeg håbe, at de unge vælgere vil være enige i, at vi skal fortsætte den retning, vi har sat, siger hun.

Hun mener ikke overraskende, at de unge bør have mere tillid til Socialdemokraterne og fastslår, at regeringen eksempelvis har været meget optaget af at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden.

- Vi har i det seneste år rent faktisk været det land i Europa, hvor arbejdsløsheden blandt unge er faldet mest, og det står i skærende kontrast til, hvordan det gik under Lars Løkke Rasmussen, siger Maja Panduro.

Partiet har dog ingen konkrete tiltag på vej for at vinde de unge vælgere tilbage.

- Nej, vi fører politik for hele Danmark, lyder det fra Maja Panduro.