Mandag mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, og Det Konservative Folkepartis ditto, Søren Pape Poulsen.
Her skal de tre partier forsøge at blive enige om et nyt regeringsgrundlag.
Selvom forhandlingerne først officielt begynder her, er stregerne kridtet op, siger DR's politiske korrespondent Uffe Tang.
- De ved, hvad det er for en bane, de skal ind og spille på, men der er ting, der ikke er lukkede, som de skal forhandle endegyldigt om nu.
Håndsrækningen til Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti kom fra Lars Løkke Rasmussen på Venstres landsmøde i Herning. Både Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen har taget godt imod invitationen, og pressen er inviteret til Marienborg mandag, hvor den måske kommende trekløverregering skal mødes.
- Det er, fordi de regner med, at de kommer ud med et resultat, og de vil gerne have pressen omkring det. Og det er, fordi de er ganske langt, siger Uffe Tang.
Løkkes ministerhensyn
Men for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), er der en lang række hensyn, der skal tages, når ministerkabalen skal lægges.
- Der skal være plads til de to formænd, for det er helt sikkert, at de skal være ministre, siger Uffe Tang.
- Så skal partierne have en række andre ministerposter – man skal finde ud af hvor mange, og det kommer selvfølgelig an på, hvor store partierne er, og det betyder, at der kommer flere til Liberal Alliance end til De Konservative.
Udover antallet af ministerposter vil hvert enkelt parti højst sandsynligt gerne have et økonomisk ministerium.
- Det er her, man sidder og har fat om noget af det allervigtigste. Jeg vil dog anse det som helt utænkeligt, at man skiller Finansministeriet fra Statsministeriet. Men man skal finde ud af, hvordan man giver partierne noget, hvor de både får økonomi, og noget, som de kunne tænkes at profilere sig på.
Topskattelettelsen kan blive besværlig
Den store knast har året igennem været Liberal Alliances krav om en topskattereducering, der har ført til flere trusler om at vælte regeringen. Dansk Folkeparti har ikke villet stemme for, og derfor har det ikke været muligt at samle flertallet.
Hvor topskatteproblemet lander, vides endnu ikke, men man må formode, at stregerne også på dette punkt er kridtet op, lyder det fra Uffe Tang.
- Regeringen bliver nødt til være ambitiøse på topskatten. Men når det er sagt, er der nok også noget, der tyder på, at Anders Samuelsen har lært at tælle til 90, og der er ikke 90 mandater for den topskattelettelse, han har foreslået, så det bliver på Dansk Folkepartis nåde, hvor langt man kan nå.
- Og der er det bare vigtigt at sige, at Dansk Folkeparti er presset af blandt andet Socialdemokratiet, der hele tiden går og minder om, at det ikke er Dansk Folkeparti-politik at lette topskatten. På den måde kan det blive ganske besværligt, siger Uffe Tang.