Hvordan får hundredetusinder af arbejdsløse danskere foden presset ind på arbejdsmarkedet? Og hvordan holder man dem i arbejde?
Det er nogle af de spørgsmål, som et ekspertudvalg nedsat af regeringen har forsøgt at besvare de seneste to år.
Tirsdag formiddag præsenterer udvalget så en rapport med 28 anbefalinger til regeringen om ledige i udkanten af arbejdsmarkedet.
I spidsen for ekspertudvalget står Carsten Koch, der er tidligere skatte- og sundhedsminister og nuværende formand for Beskæftigelsesrådet.
- Vi vil selvfølgelig have flere af de borgere, som er i kanten af arbejdsmarkedet, ind på det reelle arbejdsmarked, siger Carsten Koch ved fremlæggelsen af rapporten.
Vil skære i kontanthjælpen
Udvalgets ledetråd er ikke mindst en virksomhedsrettet indsats. Derudover anbefales en styrket tværfaglig indsats mellem kommunens forvaltninger og en målrettet uddannelsesindsats for de ledige.
- Der er i dag for få - især i denne gruppe - rigtigt få, der får en virksomhedsrettet indsats. Det vil sige, at de får muligheden for at komme ud i en virksomhed og på den måde får en mere fast tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Carsten Koch.
Udvalget foreslår blandt andet at beskære kontanthjælpen med 110 kroner om måneden for kontanthjælpsmodtagere over 30 år.
Til gengæld skal kontanthjælpsmodtagere, der er i praktik i en virksomhed eller arbejder i et såkaldt nyttejob, have 250 kroner ekstra om ugen.
Ifølge eksperterne vil det styrke motivationen for mange ledige i praktik eller nyttejob.
Minister: Et gedigent arbejde
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er med ved pressemødet for at tage imod udvalgets anbefalinger.
- Jeg har ikke nået at læse det hele endnu, men såvidt jeg kan se, er det et stykke gedigent arbejde, siger beskæftigelsesministeren.
Han påpeger, at udvalgets anbefalinger omhandler ledige, der er på kontanthjælp, sygedagpenge, revalideringsydelser eller i ressourceforløb.
Ledige med store udfordringer
Det drejer sig om cirka 530.000 danskere, hvoraf nogle lider af en psykisk sygdom eller en fysisk lidelse.
- Her er der tale om mennesker, som kan være relativt tæt på arbejdsmarkedet, men der kan også være tale om mennesker, som har en meget stor udfordring, siger ministeren.
Han påpeger, at der allerede er et arbejde i gang med at indføre reformer, herunder på området for borgere på førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp.
- Og det er så det, vi skal arbejde videre med, siger Henrik Dam Kristensen.
Dagpengemodtagere nævnt i sidste runde
I februar sidste år kom udvalget med sin første rapport med 39 anbefalinger til en ny og mere individuel indsats for ledige på dagpenge. Dem kan du læse mere om her.
Her var arbejdsgruppens udgangspunkt en beskæftigelsesreform, der gør op med standardkurser, gentagen aktivering og dobbeltindsats i jobcentre og arbejdsløshedskasser.
Regeringen har desuden nedsat en partsgruppe med arbejdsmarkedets parter, som løbende har indgået i dialogen.