Udgifterne til den kaosplagede Irak-kommission, der senest har set sin formand træde tilbage efter samarbejdsvanskeligheder, fortsætter med at vokse.
Det har hidtil været fremme, at kommissionen har kostet staten 7,4 millioner kroner, men et svar til Folketingets Retsudvalg fra Justitsministeriet viser nu, at udgifterne er vokset til 13,3 millioner kroner.
Det får endnu engang Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, til at kræve kommissionen lukket.
- De her udgifter beviser blot, at regeringen fuldstændig har mistet kontrollen over den her sag, og derfor må de erkende, at det her er gået helt over gevind og lukke kommissionen, som vi også har anbefalet justitsministeren tidligere, siger han.
I Enhedslisten opfatter forsvarsordfører Nikolaj Villumsen Venstres opfordring til at lukke Irak-kommissionen som "et tegn på at partiet har noget at skjule".
- Det er en vigtig kommission, og det arbejde skal gennemføres, siger Nikolaj Villumsen.
Skal klarlægge krigsgrundlag
I sidste uge valgte formanden for Irak- og Afghanistankommissionen, Michael B. Elmer, at træde tilbage, efter at formanden og kommissionens to øvrige medlemmer har haft meget vanskeligt ved at arbejde sammen, og kommissionens arbejde har lidt under de vanskeligheder.
Michael B. Elmer har ifølge Justitsministeriet oplyst, at han "ikke anser det for realistisk, at han vil kunne få genskabt det gode og konstruktive samarbejde, som er nødvendigt for, at Kommissionen kan fuldføre sin meget omfattende og vanskelige opgave".
Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat i 2012 og skal klarlægge, hvilket grundlag Danmark havde for at deltage i krigen i Irak, og hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.
Ny formand på vej
I efteråret beskrev DR Nyheder, at kommissionen stort set ikke var gået i gang med sit arbejde, da en sikkerhedsgodkendelse fra PET ifølge den nu afgående formand, Michael B. Elmer, i oktober endnu ikke var på plads.
Men ifølge et andet medlem af kommissionen, professor Jørgen Albæk Jensen, kom sikkerhedsgodkendelsen allerede i september sidste år.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) kunne efterfølgende konstatere, at kommissionen i høj grad var ramt af problemer med at samarbejde. Hun har nu bedt de to landsretter om hurtigst muligt at indstille en ny kommissionsformand.