Mens demonstranterne i Hongkong kaster med sten, sætter ild til ting, og politiet truer med at skifte gummikuglerne ud med rigtige patroner, opfordrer den danske udenrigsminister til 'fredelig dialog'.
- Det er ikke rare billeder, man ser fra Hongkong i øjeblikket, så jeg vil opfordre alle parter til at afstå fra vold og sikre, at man fører dialogen på en fredelig måde, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
I løbet af natten til i dag, dansk tid, er Det Polytekniske Universitet i Hongkong blevet centrum for de hidtil hårdeste kampe i den flere måneder lange konflikt. Op mod 500 aktivister har ifølge BBC forskanset sig på universitetet, som Hongkongs politi fra morgenstunden rykkede frem mod med pansrede køretøjer, vandkanoner og tåregas.
Urolighederne bunder i utilfredshed med den kinesiske kontrol af det 'semi-selvstændige' styre i Hongkong.
Dialog på kinesisk
At kinesiske interesser skal omtales med forsigtighed, er til at forstå af udenrigsminister Jeppe Kofods kommentar:
- Jeg kan kun opfordre til en fredelig dialog. Det er er den eneste vej frem, siger han.
- En fredelig dialog, der bygger på gensidig respekt og selvfølgelig også for ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Jeg håber på og kan kun opfordre til, at parterne kan have en fredelig dialog og løse de udfordringer, de har, sammen.
Hvem har ansvaret?
- Jeg skal ikke gå ind og spekulere i det. Jeg vil bare sige, at den eneste vej frem må være en fredelig dialog, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
Da den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, i sensommeren opfordrede til 'meningsfyldt politisk dialog' i en telefonsamtale med Hong Kongs regeringschef, Carrie Lam, fik han efterfølgende hårde ord med på vejen fra Kina:
- Kina kræver på det kraftigste, at Storbritannien indstiller sin indblanding i den interne sag mellem Hongkong og Kina, stopper sine udtalelser og holder op med at skabe problemer, lød det efterfølgende fra talsmanden Hua Chunying fra Kinas udenrigsministerium.
Radikale vil have EU til at sige fra
Hongkong har arvet et retssystem med både ytrings- og forsamlingsfrihed fra tiden som engelsk koloni. Det står imidlertid i kontrast til det kinesiske, der kritiseres for at være brutalt.
Men aftalen om, at Hongkong er semi-selvstændigt, udløber om 28 år. Så er det officielt kineserne, der bestemmer i Hongkong.
Og der er behov for at sende et klart signal til Kina, mener tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for De Radikale, Martin Lidegaard.
- Det vigtigste, udenrigsministeren skal gøre, er at arbejde på en meget fast stemme fra EU's side. Danmark alene har ikke så stærk en stemme overfor Kina, men det kan EU godt have, siger han og fortsætter:
- Det er allerede nu en alvorlig situation, vi ser i Hong Kong, og der er en stor riskiko for, at den kan blive endnu værre.
Han påpeger, at de af aktivisterne, der 'går i gaden og smadrer ting og sager' ikke fremmer deres sag, men understreger alligevel, at det her i bund og grund handler om Kina.
- Der er ingen tvivl om, at Kina - som er den myndighed, der har kontrol - også har det største ansvar for at finde en fredelig løsning, siger Martin Lidegaard.