EU-parlamentet skaber nu tvivl om, hvorvidt regeringens 2020-plan holder. Og herhjemme fører det til skarp kritik fra oppositionen.
- Regeringen har lavet en plan, som bygger på forventede indtægter, som nu viser sig ikke at holde stik, og dermed hænger deres plan ikke sammen, siger SF's finansordfører Ole Sohn.
I aftalen "to streger under facit", der skal lukke det fremtidige hul i finanserne på 47 milliarder kroner i 2020, regner regeringen nemlig med, at Danmark fra 2014 kan spare 1 milliard kroner om året på kontingentet til EU. Det skal ske ved, at Danmark ligesom en lang række andre lande får en rabatordning.
Stop for rabatter
Men det har EU-parlamentet i dag lagt en stor forhindring ud for. I en rapport, parlamentet har spillet ud med forud for forhandlingerne om EU's fremtidige budget, lægger parlamentet op til at stoppe for rabatordninger. Og det kan få stor betydning, da EU ikke kan vedtage et budget uden opbakning fra parlamentet.
Så dermed er der ikke "to streger under facit", mener SF's Ole Sohn:
- Med de oplysninger, der er kommet fra parlamentet i dag, så er de to streger visket bort, og opgaven er ikke løst for regeringen, siger han og opfordrer finansminister Claus Hjort Frederiksen til at se på sin plan en gang til for at finde mere "troværdige" penge end den mulige EU-rabat.
Rabatter dyre for Danmark
EU-parlamentet ser helst, at rabatordningerne bliver helt afskaffet. Det er dog næsten umuligt, da den britiske ordning kun kan fjernes, hvis alle landene inklusive briterne er enige om det. Men sker det, vil det til gengæld være en fordel for Danmark. For rabatter til briterne, Sverige, Tyskland, Holland og Østrig koster Danmark op mod 1,5 milliarder kroner om året. Men regeringen skal ikke regne med, at det flasker sig for Danmark, mener Ole Sohn:
- Så kan det være en positiv overraskelse, men man kan ikke budgettere med en rabat, som ikke er inden for rækkevidde, siger han.