Trumps udtalelser om at udvide USA's territorium 'bør få det til at løbe koldt ned ad ryggen på hele verden'

Selvom Trump ikke nævnte Grønland, er krisen ikke ovre siger flere partiledere.

"USA vil igen se sig selv som et voksende land, der får sin velstand til at vokse og udvider sit territorium", sagde Donald Trump i sin indsættelsestale. (Foto: © KENNY HOLSTON/THE NEW YORK TIMES, Ritzau Scanpix)

Ved første øjekast kan Danmark, Grønland og særligt den danske regering ånde lettet op efter Donald Trumps indsættelsestale.

USA’s 47. præsident nævnte nemlig ikke Grønland med et eneste ord.

Alligevel vil det være for tidligt at afblæse nogen form for krise, siger flere partiledere. For der er særligt én sætning i talen, de hæfter sig ved.

- USA vil igen se sig selv som et voksende land, der får sin velstand til at vokse og udvider sit territorium, bygger sine byer, hæver forventninger, og bærer vores flag ind i nye og smukke horisonter, lød det fra præsidenten.

Hør det i klippet her:

Og netop "udvide sit territorium" får øjenbrynene til at løfte sig inde på Christiansborg.

For hvad skal man lægge i det? Er det astronauter på Mars - som Trump også nævnte i talen - han mener? Er det Panamakanalen, som han også sagde, at USA vil tage kontrollen med? Eller er det faktisk Grønland?

- Det må alligevel lægge noget mere alvor til de udtalelser, han har haft om Grønland, konstaterer Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh.

- Det peger i retning af, at drømmen om at få Grønland til at høre under USA ikke forsvinder lige foreløbigt, og det er noget, vi skal forholde os til i de kommende år, siger han.

Hør Vanopslagh uddybe her:

En krigerisk tale

Enhedslisten politiske ordfører, Pelle Dragsted, skruer en tak op for alvoren af det, han beskriver som en bekymrende tale.

- Det var en ekstrem krigerisk tale. Både overfor den foregående regering, men også mod verden med nærmest en krigstrussel mod Panama.

- Han siger, han vil ekspandere USA’s territorium og plante det amerikanske flag på nye territorier. Det er sådan noget, der bør få det til at løbe koldt ned ad ryggen på hele verden, siger han.

Han nævner ikke Grønland med et ord. Hvad tænker du om det?

- Det, at han har de her ambitioner om at udvide det amerikanske territorium, som han meget klart siger, koblet med de trusler mod Grønland før, det får ikke mig til at sove trygt på nogen som helst måde.

Heller ikke Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, ser grund til at ånde lettet op efter talen.

- Lars Løkke har sagt, at man skal tage ham alvorligt, men ikke nødvendigvis bogstaveligt. Jeg er ikke helt sikker. Jeg tror, man skal tage ham både alvorligt og bogstaveligt.

'Han er uforudsigelig'

Inger Støjberg havde ikke forventet, at Trump ville nævne Grønland i sin tale. Men alligevel skal vi stadigvæk tage situationen meget alvorligt, mener hun.

- Lad os se tiden an og se, hvad han kan finde på, og hvor han reelt står i det her.

Så selvom han ikke specifikt nævner Grønland, kan man ikke afblæse krisen?

- Jeg vil ikke afblæse nogen som helst udenrigspolitisk krise. Han er uforudsigelig, og det har været et voldsomt pres, han har lagt på Danmark.

Hun står også noget undrende over, hvad Trump egentlig mener med at udvide territoriet.

- Det håber jeg, vi har en regering, en udenrigsminister og et Udenrigsministerie, der kommer til at bruge rigtig meget tid på at tale med Trump-administrationen om nu.

Hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har ønsket at stille op til et interview om Trumps tale i dag.

I et Facebook-opslag skrev Mette Frederiksen tidligere i dag, at "vi står i en svær situation, som desværre er blevet mere uforudsigelig. Og alvoren er ikke blevet mindre".