Troels Lund om ghettoaftale: Fjerner sorte pletter fra danmarkskortet

Beskæftigelsesministeren mener, at ghettoaftalen er en håndsrækning til folk på kontanthjælp.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) anser dagens delaftale som et incitament til at få folk på overførselsindkomster tilbage i arbejde. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Kampen for et ghettofrit Danmark skal blandt andet vindes ved at forbyde folk på overførselsindkomster at bo i bestemte boligområder.

Det er i hvert fald hovedelementet i den seneste delaftale på beskæftigelsesområdet, som regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF har indgået i kampen mod ghettoer.

Folk, der modtager enten kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse må fremover ikke bo i de områder, der optræder på regeringens liste over de ”hårdeste ghettoer”.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kalder aftalen for en ”håndsrækning” til dem, der i dag lever på overførselsindkomster og mener, at initiativet på sigt vil føre til en mere blandet beboersammensætning.

- Det er i bund og grund den bedste håndsrækning, man kan give til nogle af de mennesker, der i dag bor i de her belastede områder, når vi nu siger til dem, at vi forventer, tror og gerne vil sikre, at de bliver en del af det arbejdende Danmark, siger Troels Lund Poulsen.

Kan bosætte sig andre steder

Hvad med dem, der i dag er på kontanthjælp og står øverst på ventelisten til at få en bolig i et af de her områder, hvad skal der ske dem?

- Ja, de kan jo så bosætte sig andre steder.

- I bund og grund skal vi nu sikre, at der kommer en mere spredt boligsammensætning rundt om i landet, og det er jo netop for at sørge for, at flest mulige mennesker bliver en del af Danmark og sikre en sammenhængskraft, hvor der ikke er sorte pletter på danmarkskortet.

Beskæftigelsesministeren understreger dog, at der i de særlige tilfælde, hvor en kommune ikke har mulighed for at henvise til en alternativ bolig kan trække på en dispensationsordning, der tillader personen på overførselsindkomst at flytte ind i området alligevel.

- Men det er undtagelsen og ikke reglen, siger Troels Lund Poulsen.

Frygter ikke at sende problemet videre

Men risikerer man ikke bare at eksportere problemet et andet sted hen?

- Nej, bestemt ikke. Hvis man har en umanerlig trang til at bo bestemte steder i Danmark, så kan man jo fortsat gøre det, hvis man har et arbejde. Så der er altså stadigvæk mulighed for at bo i for eksempel københavnsområdet, hvis man kommer ud på arbejdsmarkedet.

- Derfor er jeg ikke bekymret for, at man sender problemet rundt i landet, tværtimod så får vi jo problemet løst, siger Troels Lund Poulsen.

De "hårdeste ghettoområder" er boligområder, der fire år i træk har optrådt på regeringens ghettoliste. I dag bliver 16 ud af de i alt 30 boligområder, der står på ghettolisten, anset som "hårde ghettoer".