Trods løfte om straksopbremsning: Danmark tager større andel af EUs asylansøgere

Lars Løkke Rasmussen (V) lovede straksopbremsning af flygtningestrømmen, men Danmark tager en større del af Europas asylansøgere end før valget.

Hvis den danske andel af EU’s asylansøgere var blevet fastholdt på 1,1 procent fra juli til oktober, ville vi have fået 2.200 færre asylansøgere alene i de fire måneder, viser tal fra Eurostat. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Stik imod regeringens ambitioner tager Danmark en større del af Europas asylansøgere end før valget.

I oktober fik vi 2 procent af Europas samlede asylansøgninger – mod 1,1 procent i juni, viser de nyeste tal fra den europæiske statistikbank, Eurostat, som dækker til og med oktober 2015.

Hvis den danske andel af EU’s asylansøgere var blevet fastholdt på 1,1 procent fra juli til oktober, ville vi have fået 2.200 færre asylansøgere alene i de fire måneder.

Udviklingen kan ikke forklares med, at Sverige ikke tager lige så mange asylansøgere som tidligere. Vores naboland tager også en stadigt større andel af Europas asylansøgere - nemlig hele 22 procent.

Tilbage i juni, da der var valgkamp i Danmark, lovede Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat, at straksopbremsningen ville medføre færre asylansøgere i Danmark.

S: Løkke burde have været ærlig

Men Løkke burde i stedet have været ærlig og sagt, at uanset hvor meget man strammer, er der ingen garantier, lyder det fra Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører, Dan Jørgensen.

- Under valgkampen kiggede Lars Løkke ind i tv-kameraerne, uden at hans blik flakkede så meget som en millimeter, og sagde, at han kunne garantere en straksopbremsning. Men i stedet skulle man have været ærlig og sagt til danskerne, at selvom vi strammer op i udlændingelovgivningen, kan vi ikke garantere, at der kommer færre asylansøgere, siger han:

- Statsministeren burde også fra starten have indkaldt Folketingets partier til drøftelser og i langt højere grad samarbejdet med kommunerne og andre relevante parter, siger Dan Jørgensen.

Men med den ekstraordinære situation i Europa, hvor der kommer så mange asylansøgere, havde I så kunnet gøre noget anderledes?

- Vi er tilhængere af en stram udlændingepolitik, så man gør noget for at nedbringe antallet af asylansøgere. Der er vi enige med regeringen, men der, hvor regeringen har svigtet fuldstændig, er, når den har bildt sig selv og befolkningen ind, at den kunne lave en straksopbremsning. Det kunne man ikke. Derfor er regeringen ikke forberedt på det, der sker nu, siger Dan Jørgensen.

V: Straksopbremsning har haft effekt

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, mener, at tallene fra Eurostat er et tegn på, at regeringens strategi for at mindske tilstrømningen af asylansøgere ikke virker.

- Derfor er vi nødt til at gå mere i dybden for at finde ud af, hvad der skal til for, at det kan virke. Vi symptombehandler lige nu og rører ikke ved såret, siger Naser Khader, der opfordrer Løkke til at lægge pres på Tyrkiet, som har fået tre milliarder euro af EU for at bremse flygtningestrømmen:

- Der er ingen tvivl om, at de her stramninger af opholdsvilkårene vil medføre, at der kommer færre asylansøgere, sagde Lars Løkke Rasmussen i juni under valgkampen. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

- Vi må kigge på aftalen med Tyrkiet igen. De har fået lovning på mange milliarder for at tage sig af de syriske flygtninge og give dem arbejde og uddannelse. Til gengæld skal de lukke grænsen til EU, men det har stadig ingen effekt, Naser Khader.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), men Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, slår fast, at straksopbremsningen har haft en effekt, selvom Danmark tager en større andel af EU's flygtninge end før magtskiftet i sommer.

- Der har været en straksopbremsning, fordi hvis man sammenligner det antal, der kom til Danmark i juli og august i år med de samme måneder i 2014, så er det færre. Både den procentvise andel, men også i absolutte tal. Så opbremsningen har haft en effekt, siger han:

- Så skete der en eksplosion i antallet af asylansøgere i hele Europa omkring september, og det betød også en stor stigning i Danmark. Det er derfor, at regeringen nu er i gang med en række tiltag for at dæmme op for den tilstrømning til Danmark, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han henviser til den omstridte lovpakke, der blandt andet betyder, at politiet kan beslaglægge flygtninges genstande, hvis de har en værdi på over 10.000 kroner - undtaget er vielsesringe og genstande med særlig affektionsværdi.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1101344579916065