En sag om sponsorater i en lokal sejlklub fører nu til, at en tidligere kontrolchef i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen foreløbig bliver fritaget for tjeneste.
Det har ledelsen i styrelsen besluttet, efter det i aftes i TV-avisen kom frem, at topembedsmanden i sin fritid havde skaffet sponsorater hos store fiskeriforeninger til en sejlklub i Dragør, som han nu er formand for.
Den sammenblanding udløste kritik fra både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mens flere forvaltningseksperter vurderede, at der kan været tale om lovbrud.
- Jeg har sendt den pågældende medarbejder hjem. Han skal ikke være i styrelsen, mens sagen er under afklaring, siger direktør i Landbrugsstyrelsen, Jette Petersen.
Læs også
Topembedsmand skaffede sponsorater fra storfiskere
Allerede i aftes fastslog Jette Petersen, at Landbrugsstyrelsen ser alvorligt på sagen.
- Det er vigtigt, at politikere og borgere kan have tillid til vores forvaltning og habilitet. Derfor sætter jeg nu en undersøgelse i gang af sagens forløb og de mulige konsekvenser den måtte få, sagde Jette Petersen.
Dragør Sejlklub, som den tidligere topembedsmand nu er formand for, skaffede i 2013 25.000 kroner fra organisationerne Danske Fiskeres Producentorganisation og Danmarks Fiskeriforening til et arrangement, hvor blandt andet kronprinsen var gæst.
Fiskeriforeningerne repræsenterede både de små- og de store erhvervsfiskere.
Selve henvendelsen kom fra den daværende formand i sejlklubben, men den tidligere fiskerikontrolchef skrev under på vegne af bestyrelsen i klubben.
Fiskeriforeningen siger til DR Nyheder, at man ikke betragter det som støtte til en person, men til et arrangement, og at man ikke mener, at det er problematisk.
Embedsmanden skaffede også 10.000 kroner i sponsorat fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der repræsenterer storfiskerne, til et stævne i den kommende weekend, der dog blev aflyst på grund af manglende interesse. Pengene blev derfor ikke overført.
Embedsmanden erkender, at han har været med til at skaffe sponsorater, men fastholder, at han ikke ser noget problem, da han ikke har ladet sig påvirke af foreningerne.
Det er ikke lykkes for DR Nyheder, at få en kommentar til hjemsendelsen fra embedsmanden selv.
Allerede forflyttet
Fiskerikontrolchefen blev i sidste uge forflyttet efter en kritisk rapport fra Rigsrevisionen, men udover at være fiskerikontrolchef var han indtil for nylig også medlem af Erhvervsfiskeriudvalget, der er blevet kritiseret kraftigt efter Rigsrevisionens rapport om forholdene i Fiskeribranchen.
Her arbejdede han og andre embedsmænd tæt sammen med blandt andet fiskeriforeningerne om at fastlægge regler for kvotekoncentration i dansk fiskeri. Den ene sponsor repræsenterer blandt andet de såkaldte ’kvotekonger’.
Flere eksperter i offentlig forvaltning mener, at der kan være tale om et brud på loven.
- Jeg mener, at det er så klart et brud på interessekonflikten, at det er en overtrædelse af de regler, der gælder for, hvad man kan som offentligt ansat, siger lektor i forvaltning ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til DR Nyheder.
Ekspert i offentlig ret og rektor for Folkeuniversitetet, Bente Hagelund, er på samme linje.
- Han har brudt reglerne om, at offentligt ansatte ikke må modtage gaver. Det kan være straffelovens regler om bestikkelse eller gældende regler om god adfærd i det offentlige, siger hun og tilføjer:
- Det kan være i strid med reglerne om, at man har givet gaver til en klub, fordi det kan sidestilles med gaver til offentligt ansatte, og offentligt ansatte må ikke modtage gaver.