Det bliver den helt store pakke med æreskompagni i lufthavnen, statsmiddag i fuld gallauniform og møde i Statsministeriet, når USA's præsident til september besøger Danmark.
Det fortæller tidligere ceremonimester Christian Eugen-Olsen, efter at kongehuset i aftes meldte ud, at Donald Trump og førstedame Melania har takket ja til at en officiel invitation fra dronningen.
- Når det er tale om et statsbesøg, så er det dronningen som statsoverhoved, der inviterer og byder velkommen. Og så følger der en helt særlig procedure, til forskel fra hvis der havde været tale om et officielt besøg.
- Hvis det var et officielt besøg, så kunne indholdet af det være af mere politisk karakter efter invitation fra statsministeren. Så ville dronningen normalt kun være involveret i en frokost, fortæller Christian Eugen-Olsen.
Han var ceremonimester for dronning Margrethe fra 1990 til 2012 og derfor med til at modtage de forhenværende amerikanske præsidenter Bill Clinton og George W. Bush, der var på statsbesøg i Danmark i 1997 og 2005.
Dronning modtog også Barack Obama, der to gange var i Danmark i 2009 - for at reklamere for Chicago som OL-værstsby og for at deltage i klimatopmødet i København - men her var der ikke tale om statsbesøg.
Statsmiddag på Fredensborg Slot
Af sikkerhedsmæssige årsager bliver det ikke meldt ud i offentligheden, hvor det amerikanske præsidentpar ventes at blive indkvarteret, når de kommer til Danmark til september, fortæller Christian Eugen-Olsen.
- Sikkerheden fylder enormt meget, når en amerikansk præsident kommer på besøg. Det kan være, at præsident Trump beslutter sig for at bo på Hotel Mariott i København og så køre op til statsmiddagen på Fredensborg Slot.
Statsmiddagen foregår i fuld gallauniform med omkring 120 deltagere - kongehusets medlemmer, regeringen, de øverste embedsmænd, Folketingets præsidium og dele af erhvervslivet med relationer til USA.
- Her vil dronningen begynde med at holde en tale for præsidenten, hvorefter den amerikanske nationalmelodi bliver afspillet. Derefter holder præsidenten den anden tale, og så går middagen i gang. Bagefter er der kaffe, hvor præsidenten kan få lejlighed til at hilse på så mange gæster som muligt, fortæller Christian Eugen-Olsen.
- Og så er programmet ellers afhængigt af, hvor meget tid der er til rådighed.
Trump skal mødes med statsministeren
Det står dog klart, at den amerikanske præsident, der besøger Danmark 2. og 3. september i forlængelse af sin rejse til Polen, også skal mødes med statsminister Mette Frederiksen (S).
Det bekræftede Statsministeriet i aftes i en pressemeddelelse, hvor det tætte forhold mellem USA og Danmark i forbindelse med Nato-samarbejdet blev nævnt, ligesom danske virksomheders engagement på det amerikanske marked.
Formentlig vil det blive sådan, at Donald Trump på besøgets andendag først vil blive modtaget i Folketinget af formand Henrik Dam Kristensen (S), som også er blandt de inviterede til statsmiddagen.
Derefter fortsætter præsidenten direkte til Statsministeriet for at mødes med Mette Frederiksen, fortæller Christian Eugen-Olsen.
Efter mødet med den danske regeringschef kan der blive tale om, at præsidentparret besøger steder, som har deres særlige interesse.
- Og så slutter man normalt af med en takkereception, hvorefter de flyver videre, siger den tidligere ceremonimester.
Historiker: Besøg har taget tid at planlægge
Ifølge professor i samtidshistorie ved Københavns Universitet Poul Villaume har der formentlig været diplomatisk kontakt mellem Danmark og USA igennem længere tid for at stable mødet på benene.
- Trump har jo vidst, at han skulle Polen. Og jeg vil tro, at han i den forbindelse har spurgt sine rådgivere, om der kunne være andre lande i regionen, som ville være oplagte at besøge. Derefter har man taget kontakt til Danmark, fortæller Poul Villaume.
I tirsdags meldte den amerikanske præsident så ud i forbindelse med et pressemøde i Det Hvide Hus, at der kunne blive tale om et besøg i Danmark.
- Når han i første omgang nævnte et besøg offentligt, så er det fordi, han for et stykke tid siden har fået grønt lys. Men han har altså skulle vente på den officielle invitation, som nu er kommet, siger Poul Villaume.