Kan det betale sig at tage et arbejde til industriens mindsteløn, hvis man er på den højeste dagpengesats?
Ifølge Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen er svaret på det et klokkeklart nej. Men det er løgn, siger formanden for LO Hovedstaden., Morten Skov Christiansen.
Men faktisk har begge ret. Det afhænger nemlig af, hvad med regner med i lønnen, fortæller DR's Detektor.
Joachim B: Dagpenge ligger over mindstelønnen
I debatten efter DR-programmet "Den dag de fremmede forsvandt," sagde Joachim B. Olsen:
- Højeste dagpengesats i Danmark ligger 10 kroner over, altså sammenlignet med industriens mindsteløn, så ligger dagpengene ti kroner over. Så vi har dagpenge, der ligger over mindstelønnen.
På Twitter forklarede han efterfølgende, at han baserer den udtalelse på, hvad man får udbetalt per time på henholdsvis den højeste dagpengesats og på industriens mindsteløn.
Glemmer arbejdsmarkedsbidrag
Detektors undersøgelse af sagen viser dog, at det ikke er sandt, at udbetalingen per time er 10 kroner højere på dagpenge, når man regner, som Joachim B. Olsen gør. Dagpengene giver mere udbetalt per time - bare ikke 10 kroner, som han siger, men derimod fem til syv kroner.
Mindstelønnen i industrien er seks øre højere end den højeste dagpengesats, når den er omregnet til en timeløn. Men da man ikke betaler arbejdsmarkedsbidrag af dagpenge, får man udbetalt et større beløb per måned, når man er på den højeste dagpengesats.
Morten Skov Christiansen: Decideret løgn
I et debatindlæg i Information skriver formand for LO Hovedstaden, Morten Skov Christiansen, at Joachim B. Olsens påstand er 'en decideret løgn, som udstiller højrefløjens desperate kamp for at hetze de ledige'.
Ifølge Morten Skov Christiansen skal man nemlig indregne både pension og værdien af den sjette ferieuge, som man kan få udbetalt som løn under industriens overenskomst.
Regner man de to ting med, tipper regnestykket, og mindstelønnen bliver størst.
Svært at afgøre
Men det er ikke til at svare på, hvem af de to, der faktisk har ret, forklarer adjunkt i økonomi på Københavns Universitet, Nikolaj Harmon.
- Man kan godt sige, at det er rigtigt, når Joachim B. Olsen siger, at man får mere udbetalt lige nu efter skat, hvis man er på højeste dagpengesats i forhold til på industriens mindsteløn, siger han og tilføjer:
- Men hvis man begynder at tage andre ting ind - for eksempel pensionsindbetaling fra arbejdsgiverne, så vender regnestykket.
Begge står fast
De to kamphaner står begge fast på, at de regner på den korrekte måde. Morten Skov Christiansen mener ikke, at Joachim B. Olsen kan udelade pension og ferie fra regnestykket:
- Man er nødt til at se overenskomsten som en større helhed. Det gælder både pensionen, det gælder også den sjette ferieuge. Og det gælder en lang række af de tillæg, som ligger i overenskomsten.
Joachim B. Olsen siger til Detektor, at han stadig mener, at det er relevant at sammenligne dagpenge og mindsteløn uden at se på pension og ferie, hvis man skal se på, om det kan betale sig at tage et arbejde.
- Jeg tror, at hvis man er 22 år og overvejer, om man skal tage et job i lavtlønsområdet, så tror jeg, at en pensionsudbetaling, der ligger til udbetaling om 40 år - det er måske ikke det, der spiller den største rolle lige i det øjeblik, siger han.
Hør mere om faktatjekket i Detektor klokken 21:00 på DR2.