Ville du sige noget, hvis du var til en rund fødselsdag og vidste, at der fandtes beviser på, at fødselaren havde en betydelig anden alder end den, som blev nævnt i talerne og festinvitationen?
Eller ville du lade som ingenting, ligesom selskabet gjorde hjemme hos familien Varnæs i Matador, da det viste sig, at enkefru Fernando Møhge ikke fyldte 100 år men kun 90?
Ved dagens store fejring af Københavns runde fødselsdag valgte de fremmødte gæster sidstnævne strategi. De valgte et passende smil, da både overborgmester Frank Jensen (S) og dronning Margrethe i deres taler fremhævede, hvor godt hovedstaden så ud, trods en alder på 850 år.
Læs også
Arkæolog: Derfor skal vi blive ved med at skrive historie
En af dem, der var til stede ved markeringen af Københavns fødselsdag på rådhuset i formiddags - og som valgte enkefru-strategien - var Steen Hansen Munch, gruppeformand for Venstre i Københavns Kommune.
- Man må jo holde gode miner til slet spil. Jeg tror, ingen af talerne havde været særlig gode, hvis man havde nævnt den "forkerte" fødselsdag. Det ville tage glansen af festen, siger Steen Hansen Munch med et glimt i øjet.
- Det er måske lidt ligesom i Matador, siger han.
Læs også
QUIZ 850 år i år: Kan du historien om København?
Sagen er den, at det er almen kendt, at det formentlig ikke var biskop Absalon, som grundlagde København i 1167. Københavns Bymuseum kunne med arkæologiske fund allerede i 2008 dokumentere, at byen opstod, længe før Absalon blev født.
Allerede i 1000-tallet var Københavns forholdsvis stor og havde for længst markeret sig som et internationalt handelscentrum, viser rester af bygninger og gravsteder.
1167 som omdrejningspunkt
Trods vidner fra fortiden har alt ved dagens fejring haft 1167 som omdrejningspunkt.
Startskuddet lød klokken 11:67 (12:07), og fødselsdagsfesten begyndte med uddelingen af 1167 gratis københavnerstænger og 1167 gratis Carlsberg-øl.
Tager man udgangspunkt i de arkæologiske fund, ville København nok snarere fylde 1.000 år i dag, og det er overborgmester Frank Jensen velvidende om. Men han holder alligevel fast i fejringen af de 850 år.
Læs også
VIDEO Myter under lup: Hvem grundlagde egentlig København?
- Jeg ved, at det går endnu længere tilbage, for vikingerne har også været her. Sådan er historie. På et tidspunkt laver man et fikspunkt, og det er så der, at man begynder at fejre en by fra. Vores blev så med ærkebiskop Absalon, der fik de her privilegier og skulle rejse København. Han startede ikke på en bar mark, der var mennesker her, der var et fiskerleje før.
- Og hvis man går endnu længere tilbage, så har man også gjort nogle arkæologiske fund på, at vikingerne har været her. Så man kan godt sige, at vi skulle fejre mere end 1.000 års fødselsdag i dag, men det gør vi ikke. Vi fejrer fra det tidspunkt, hvor Absalon grundlagde det København, som vi kender, fastslår Frank Jensen overfor DR.