- Det var sgu noget af et chok, siger et yngre medlem af Venstres Ungdom til et andet, mens de forlader landsmødesalen efter deres partiformands åbningstale.
Her bebudede han netop, at han på mandag vil forsøge at danne en trekløver-regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.
- Det er min konklusion, at vi har brug for en stærkere Venstre-ledet regering, der favner en større del af vores parlamentariske grundlag. På den baggrund vil jeg på mandag igangsætte en proces for at udvide regeringen, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen.
Og det har statsministeren allerede ’drøftet’ med alle tre partiledere i blå blok om, fortalte han:
- Min vurdering er, at det rigtige vil være at invitere Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti til at gå i regering med Venstre.
Og på Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter høstede det store klapsalver, mens der omkring i landsmødesalen allerede spekuleres i, hvad det vil betyde for den kommende regeringskonstallation.
- Altså, nu vil ham Samuelsen vel være statsminister, smågriner en delegeret til anden ved en af kaffeboderne.
'De Konservative gør jo ingen skade'
Imens er Sanne Skovgård Andersen fra Venstre i Odense mere fortrøstningsfuld for statsministerens planer om at invitere de to støttepartier med i regering:
- Det viser, statsministeren er en stærk mand, der gerne tager andre med på råd.
Hun forventer, at især Liberal Alliance med et regeringssamarbejde vil lægge sine ultimative krav om topskattelettelser hele vejen op på hylden med et regeringssamarbejde. Derfor er hun også 'spændt på', hvordan Liberal Alliance vil agere i en regering:
- Ultimative krav kan man jo ikke bruge til noget, så slut med dem, siger hun.
Det samme mener Annette Engel. Omvendt ser hun ikke de store problemer med Det Konservative Folkeparti som regeringspartner:
- De Konservative gør jo ingen skade, så dem kan vi godt tage, siger hun og fortsætter:
- Men stakkels dem, der er ministre i dag. Det bliver jo spændende at se, om de også er det på mandag. Det må være nervepirrende, siger hun, inden hun tilfældigt møder sin partiformand, som hun dog forventer, beholder sin ministerpost.
Ministreposter til diskussion
Også ved boderne med Venstretrøjer, -flag og -bolcher er man allerede et skridt længere end blot snak om regeringsdannelse.
Her diskuterer flere af de delegerede, hvordan deres formand og landets statsminister skal skabe plads i regeringen til nye ministre fra de to støttepartier.
Og den jurastuderende Marie Louise Sanddorf Jacobsen fra Venstre i Aarhus mener egentlig slet ikke, at der skal afleveres nogen poster:
- Jeg synes faktisk, at det er et ret godt ministerhold, som det er nu. Så jeg ville være ked af at miste nogen af dem.
Er det ikke en rimelig pris, at skulle aflevere nogle ministerposter for at komme videre?
- Nu har de jo fået en finanslov igennem, så jeg tænker da lidt, at det måske godt kunne have ladet sig gøre bare med en Venstre-regering. Men det kan da være, at det bliver nemmere at få nogle ting igennem nu, så nu må vi se, siger Marie Louise Sanddorf Jacobsen.
'Overhovedet ingen kommentar'
Også blandt de nuværende ministre er spekulationen om fremtiden så småt begynde at melde sig. Den nuværende klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) understreger dog, at ingen ønsker 'at stå i vejen' for det nye regeringsprojekt:
- For mig er det afgørende, at vi får en stærkere regering og et stærkere parlamentarisk grundlag. Og så er der ingen personer, der står i vejen for det.
- Jeg har forsøgt at gøre mit arbejde så godt som muligt, og så tror jeg, at statsministeren sammensætter et hold, der er så stærkt som muligt. Om man er en del af det eller ej, det er statsministerens afgørelse.
Også uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V), der for knap et år siden blev hevet hjem fra Europaparlamentet i Bruxelles for netop at blive minister, er klar over, at en regeringsudvidelse kan betyde farvel til ministerposter:
- Det er indfældet i jobbeskrivelsen, at det kan være slut, før man ønsker det - og sådan er det, siger hun.
Anerledes fåmælt forholder regeringens og landets længst siddende minister siden parlamentarismens indførelse i 1901 sig.
Den nuværende kultur- og kirkeminister Bertel Haarder vil ikke svare på, om han er minister i en ny regering:
- Jeg har ingen kommentar.
Du har været minister i mange år, kunne du finde på at give stafetten videre?
- Jeg har overhovedet ingen kommentar, siger Bertel Haarder.