Februar 2004: Ordet "burkaforbud" bruges første gang
Ordet ”burkaforbud” nævnes ifølge mediedatabasen Infomedia for første gang nogensinde af et dansk medie. Det sker i Politiken, som beskriver en debat i Sverige. Sverigedemokraterne, som dengang kun var repræsenteret kommunalt, foreslår et burkaforbud. Det bliver ikke til noget.
Oktober 2005: Integrationsminister under muligt forbud
Den daværende VK-regering vil med integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) i spidsen undersøge muligheden for et burkaforbud i Danmark. Det sker efter, at Holland gør klar til at gennemføre et lignende forbud. Dansk Folkeparti melder sig med opbakning til et burkaforbud, som dog ikke bliver gennemført.
Maj 2007: Fynsk dagplejemor i burka
En fynsk dagplejemor i burka bringer sindene i kog hos lokalpolitikere i Odense, som mener, at kommunen skal have mulighed for at sige nej til at yde økonomisk tilskud til dagplejemødre med tildækket ansigt. De to daværende regeringspartier, Venstre og Konservative, støtter kommunens ønske om at sige nej til burkaklædte dagplejemødre.
August 2009: Khader foreslår burkaforbud
Den konservative integrationsordfører, Naser Khader, foreslår et burkaforbud. Han får opbakning af justitsminister Brian Mikkelsen (K), men regeringsmakkeren Venstre afviser forslaget. Dansk Folkeparti er derimod klar til at lægge forslaget i salen, og så starter ballen mellem de to regeringspartier.
August 2009: Hurtigtarbejdende udvalg skal begrænse burkabrug
Efter flere dages skænderier mellem Venstre og de Konservative, nedsætter statsminister Lars Løkke Rasmussen et hurtigtarbejdende udvalg, der skal begrænse brugen af burka. Desuden skal der laves en optælling af burkaklædte.
September 2009: S og K trækker støtte til burkaforbud
I løbet af september trækker både Socialdemokraterne og de Konservative støtten til det forslag, som de Konservative oprindeligt foreslog, men som Dansk Folkeparti nu vil have til debat i folketingssalen.
November 2009: Burkaforbud i strid med Grundloven
Justitsministeriet vurderer i et svar til Folketinget, at et burkaforbud formentlig vil være i strid med Grundloven og de europæiske menneskerettigheder.
Januar 2010: 150-200 burkaer i Danmark
Burkarapporten konkluderer, at der er mellem 150 og 200 burka og niqab-klædte kvinder i Danmark. I et interview med Jyllands-Posten vurderer forskeren bag rapporten, at der er cirka tre personer i Danmark iklædt burka. Rapporten bliver debatteret heftigt.
Juli 2014: Blåstempling af burkaforbud i Frankrig
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blåstempler Frankrigs forbud mod burka og niqab.
Juli 2017: Blåstempling af forbud mod tildækkede ansigter i Belgien
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blåstempler belgisk forbud mod tildækkede ansigter i det offentlige rum. Det får Dansk Folkeparti til at genoplive idéen om et burkaforbud.
August 2017: Opgør i Venstre
Spørgsmålet om et burkaforbud skaber debat i Venstre. Partiets udlændingeordfører Marcus Knuth vil have partiet til at ændre holdning og gå ind for et forbud. Andre Venstre-profiler er lodret imod et forbud. Det samme er Liberal Alliance, mens de Konservative gerne vil have et forbud. Det udløser en heftig debat internt i regeringen, som er presset af, at Dansk Folkeparti har lagt spørgsmålet i folketingssalen.
Oktober 2017: Regeringen støtter forbud
Venstre beslutter, at partiet går ind for et såkaldt tildækningsforbud. Liberal Alliance melder det samme. Dagen forinden har Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen også meldt ud, at man støtter et forbud. Dermed er der flertal for et forbud, der skal forbyde burka og niqab.