TIDSLINJE Da K fældede Kjer - og tillægsaftale blev til en naturpakke

Opgøret om landbrugspakken fortsætter. Få her et overblik over forløbet i tekst og video.

- Jeg har givet retvisende oplysninger. Der var ingen indrømmelser fra Eva Kjer Hansen under samrådet fra Christiansborg den 23. februar. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det gik fra skidt til værre for den nu tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), efter hun for alvor kom i politisk uvejr under en høring og et efterfølgende samråd om indholdet i den landbrugspakke, der ellers var opbakning til fra Venstres støttepartier.

Herunder kan du læse om og se nogle af de mest centrale begivenheder i Eva Kjer Hansens sidste dage som miljø- og fødevareminister og de efterfølgende forhandlinger om landbrugspakken.

Tirsdag den 23. februar:

Eva Kjer Hansen er i eksperthøring, hvor en række forskere kritiserer landbrugspakken for at skade vandmiljøet.

Derefter er ministeren i samråd. Her skal hun forklare, hvorfor Miljø- og Fødevareministeriet medtager positive miljøeffekter for årene 2012-2015 i beregningerne for 2016-2021 i den nye landbrugspakke, selv om førstnævnte periode ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Det indikerer, at landbrugspakken vil give et positivt miljøregnskab, selvom konsekvensen reelt er, at der kommer mere kvælstof i naturen i 2016-2018.

Men tallene er retvisende, fastholder Eva Kjer Hansen.

Efter samrådet indkalder De Konservative til pressemøde, hvor partiformand Søren Pape Poulsen (V) siger, at han ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen som minister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) reagerer ved at indkalde til krisemøde:

https://twitter.com/larsloekke/status/702207541867110400

De Konservative fastholder efter mødet, at tilliden til Eva Kjer Hansen er væk.

Onsdag den 24. februar:

De Konservative har ikke fået mere tillid til Eva Kjer Hansen over natten. Det reagerer Lars Løkke Rasmussen på ved at indkalde til pressemøde i Statsministeriet kl. 13.30. Løkke holder en dramatisk tale, hvor han opridser mulighederne.

Han kan vælge at fyre Eva Kjer Hansen, hvilket han stadig ikke har lyst til. Eller han kan udskrive valg, hvilket statsministeren heller ikke har lyst til. I stedet indkalder han de blå partiledere til krisemøde klokken 16.

Torsdag den 25. februar:

En samlet rød blok lægger pres på De Konservative ved at stille et mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen. Det skal efter planen behandles onsdag den 2. marts i folketingssalen, hvor De Konservative så vil være tvunget til at frede eller fyre miljø- og fødevareministeren.

Rasmus Jarlov siger efterfølgende, at De Konservative vil bakke op om rød blok ved en afstemning.

Lars Løkke Rasmussen siger efter meldingen fra de røde partier og De Konservative, at det er mere sandsynligt med et valg end en fyring af Eva Kjer Hansen.

Senere på dagen bliver hele kernen i sagen om Eva Kjer Hansen - landbrugspakken - vedtaget i folketingsalen, hvor de fleste spørgsmål til den ansvarlige minister, Eva Kjer Hansen, handler om hendes fremtid som minister og ikke om landbrugspakken.

Efter vedtagelsen af landbrugspakken samles de blå partiledere til krisemøde på Marienborg, hvor de også forsøger at forhandle en tillægsaftale til landbrugspakken. Eva Kjer Hansen er med på Marienborg, men sidder ikke ved forhandlingsbordet, der er forbeholdt de blå partiledere.

Fredag den 26. februar:

Forhandlingerne på Marienborg bliver genoptaget ved 11-tiden og slutter kort før klokken 21. Intet slipper ud fra forhandlingslokalet.

Lørdag den 27. februar:

Klokken 8:58 indkalder Søren Pape Poulsen indkalder til pressemøde.

https://twitter.com/SorenPape/status/703489379885420544

Klokken 9:52 oplyser Miljø- og Fødevareministeriet på Facebook og ministeriets hjemmesiden, at Eva Kjer Hansen trækker sig som minister.

Følgende citat fra Eva Kjer Hansen følger med beskeden:

- Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen Lars Løkke Rasmussen II. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold.

Søren Pape Poulsen aflyser pressemødet os skriver klokken 10:11 på Facebook:

https://www.facebook.com/SorenPapePoulsen/posts/1304324049583887

Klokken 12:07 reagerer Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg har med meget stor beklagelse modtaget miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens beslutning om at træde tilbage som minister.

- I lyset af de meget frugtbare samtaler, jeg i de seneste døgn har haft med de tre partier, der står bag regeringen, har jeg taget Eva Kjer Hansens beslutning til efterretning. Det betyder, at jeg efter weekenden vil gå til Hendes Majestæt Dronningen med henblik på at udnævne en ny miljø- og fødevareminister, skriver Lars Løkke.

Mandag den 29. februar:

Klokken 10.58 oplyser Lars Løkke Rasmussen på sin Facebook-profil, at han klokken 13 vil præsentere den nye miljø- og fødevareminister for Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

https://www.facebook.com/larsloekke/posts/10153910989368788:0

Klokken 12.45 tager statsministeren fusen på pressen og afslørede et kvarter tidligere end forventet, at uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) ville overtage Miljø- og Fødevareministeriet, mens europaparlamentarikeren Ulla Tørnæs (V) blev kaldt hjem for at overtage Uddannelses- og Forskningsministeriet.

https://www.facebook.com/larsloekke/posts/10153911086858788

Lørdag den 5. marts:

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) siger til Jyllands-Posten, at der alligevel ikke kommer en tillægsaftale til landsbrugspakken. Tillægspakken var et krav fra De Konservative og skulle mindske effekten på miljøet. I stedet for kommer forhandlingerne til at køre med forhandlingerne om den såkaldte naturpakke. Konservative accepterer, men møder kritik fra blandt andre Dansk Naturfredningsforening, der mener, at pengene i naturpakken ikke også rækker til tillægspakken.