Kritikken hagler ned over regeringen i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste.
De seneste dage har seks tidligere magtfulde departementschefer kritiseret regeringens håndtering af sagen, hvor chefen for FE, Lars Findsen, i flere uger har været varetægtsfængslet, og hvor tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) også er sigtet.
Også Venstres tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen og den forhenværende socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon har angrebet regeringen.
Og nu blander en af dansk politiks mest markante retspolitikere gennem årene, tidligere Venstre-minister Birthe Rønn Hornbech, sig også.
Hun var rystet over at læse den kronik, som Michael Lunn, tidligere departementschef i Justitsministeriet i søndags var afsender på i Politiken.
- Jeg har kendt Michael i 50 år, og jeg må sige, at jeg følte, at naturlovene blev ophævet, og jorden rystede. Lunn går aldrig ud i offentligheden, så det er meget ekstraordinært. Det bestyrker mine egne dybe bekymringer i den sag her. For retssikkerheden og for vores nationale sikkerhed, siger Birthe Rønn Hornbech til Slotsholmen på P1.
Birthe Rønn Hornbech har arbejdet for politiet i mere end 30 år, hvor hun blandt andet har været offentlig anklager og vicepolitimester i Rigspolitiet.
Som politiker har hun i en årrække beskæftiget sig med forsvars- og sikkerhedspolitik, og så var hun formand for Venstres forsvarsudvalg. Hun var integrations- og kirkeminister i fire år.
Bekymret for retssikkerheden
Hun kritiserer i kraftige vendinger den måde, som regeringen har håndteret sagen på.
- Regeringen er lykkedes med at kludre i det på alle måder, siger hun.
Og der er ikke bare én men flere ting, regeringen har gjort galt, mener Birthe Rønn Hornbech.
- Man starter med at være fuldstændigt ligeglade med, hvordan kontroludvalget er nået til sine konklusioner, og så er man fuldstændigt ligeglade med deres pressemeddelelse, selvom man netop får den, fordi der skal indledes en dialog.
- Og man har fyret hele ledelsen. Det er så grufuldt det hele. Det er et rod, siger hun.
Ifølge Rønn var det en stor fejl, at kritikken af FE fremsat af Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), hvis opgave er at tjekke, at efterretningstjenester overholder loven, endte med en offentlig pressemeddelelse og hjemsendelsen af flere ledende medarbejdere.
Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra Statsministeriet, der henviser til Justitsministeriet. Her har ministeren ferie.
Forsvarsministeriet har indtil videre ikke ønsket at kommentere den kritik, som regeringens håndtering af FE-sagen har affødt, men tidligere forsvarsminister Trine Bramsen (S) har i et skriftligt svar tidligere sagt, at ingen regering kan tvinge efteretningstilsynet til at stoppe offentliggørelse af kritik.
I et samråd i september 2020 forsvarede hun også hjemsendelsen af ledelsen i efterretningstjenesten.
Kritik af håndtering
I december sidste år blev både medarbejderne og FE renset for tilsynets mistanker i en undersøgelse foretaget af tre landsretsdommere.
Ifølge departementscheferne burde den nu tidligere forsvarsminister have håndteret sagen helt anderledes, og det er Birthe Rønn Hornbech enig i.
Men hvad skulle Trine Bramsen have gjort, da hun fik at vide, at Tilsynet med Efterretningstjenester kritiserer FE?
- Hun skulle have sat sig langt bedre ind i, hvordan virkeligheden er i efterretningstjenesterne, men det vil jeg ikke komme ind på. Jeg er selv tidligere vicepolitimester hos Rigspolitiet, siger hun.
Men hvad skulle hun have gjort? Havde hun noget valg andet?
- Ja, selvfølgelig havde hun det. Bagefter kommer der et uvildig udvalg og fejer det hele af bordet. Det kunne hun have undgået.
Skaden er sket
Siden sagen for alvor begyndte at rulle på Christiansborg har flere kritikere fremført, at sagerne har skadet Danmarks forhold til andre landes efterretningstjenester.
Den kritik tilslutter Birthe Rønn Hornbech sig. Samtidig undrer hun sig over, hvad der skal ske, hvis det i sidste ende munder i en tiltale mod Venstres tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.
- Man ender med at gøre nogle retssager til hemmelige sager. Men det kan man heller ikke holde, for hvis Claus Hjort Frederiksens immunitet skal ophæves, så skal den over i Folketinget. Skal vi så til at lukke dørene i Folketinget?
- Der er jo intet her, der er tænkt igennem. Skaden er sket. Den kan ikke genoprettes.
Men du ved jo ikke, hvordan Mette Frederiksen håndterer det her bag lukkede døre?
- Jamen, man kan ikke lukke sagen. Man kan ikke gøre det gjorte ugjort. Fejlen er begået fra starten, og så ligger alle brikkerne på gulvet.
Næste kapitel i FE-sagen skrives her til eftermiddag, når Østre Landsret tager stilling til anklagemyndighedens krav om en fortsat varetægtsfængsling af Lars Findsen. Den kendelse ventes offentliggjort klokken 15.00.