Hun har flankeret Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll utallige gange som toppolitiker i Liberal Alliance og stået på mål for den daværende VLAK-regerings politik som partiets politiske ordfører.
Ved valget i juni var det slut for nordjyske Christina Egelund.
Liberal Alliance fik blot 1,9 procent af stemmerne i Nordjyllands Storkreds. Langt fra nok til at sikre partiet et mandat.
Christina Egelund, der havde stået i frontlinjen for partiet gennem regeringstiden og under valgkampen, fik 2.026 stemmer. Dermed var det farvel til Christiansborg for den 41-årige politiker, der nåede at sidde i Folketinget i fire år.
Nu er det også farvel til Liberal Alliance, fortæller hun til DR Nyheder efter at have tænkt tingene igennem siden valget. Men ikke fordi hun er træt af politik. Modsat mange andre politikere, der ikke bliver genvalgt, kommenterer Christina Egelund jævnligt aktuelle politiske sager på sin Facebook-profil. Nøjagtig som da hun var politisk ordfører.
Nationalkonservativ kurs bliver uden Egelund
Hendes beslutning handler om "politisk substans", lader hun forstå i et interview, kort inden hun melder sig ud af partiet og melder sin beslutning ud. For den politiske fremtid og retning, hun har forudset, at Liberal Alliance er på vej mod, kan hun ikke se sig selv være en del af.
- For mig er det helt tydeligt, at Liberal Alliance ligesom mange andre partier er splittet mellem en national strømning på den ene side og en moderne, liberal strømning på den anden side. Jeg tilhører den sidste, og jeg oplever, at den strømning er under pres i LA, siger Christina Egelund.
- Det er, som om partiet invaderes af en stigende konservatisme – og så hører jeg ikke længere hjemme der.
For Christina Egelund har hendes politiske engagement altid handlet om den personlige frihed, forklarer hun. Om at staten skal blande sig mindst muligt. At der skal være mindre overvågning af borgerne. At Danmark skal være et land bygget på frisind, liberale værdier og et forsvar for retsstaten.
Særligt sidstnævnte er under pres i disse tider, mener hun.
Efterlyser et forsvar for retsstaten
Den analyse er hun dog ikke kun nået frem til efter valget, forsikrer hun, da vi spørger, om det ikke er lige lovligt hurtigt at tage sit tøj og gå, når der kun er gået fire en halv måned siden folketingsvalget.
Et valg, der sendte Liberal Alliance i knæ, kostede partileder Anders Samuelsen både mandat og lederpost og skar partiets tilstedeværelse på Christiansborg helt ind til benet.
- Splittelsen har været der længe. Strømningerne har været der længe. Det er ikke noget, der kun findes i LA. Vi ser dem også i Venstre, siger Christina Egelund.
Men hvad er det i Liberal Alliance, der gør, at du ikke længere kan se dig selv være medlem?
- Jeg savner et klart forsvar for det internationale samarbejde. Det handler om europapolitik og udlændingepolitik. Den aktuelle debat, vi har om syrienskrigere, der synes jeg, at et liberalt parti skal stå forrest i forsvaret for retsstaten.
- Det er nogle andre ting, man lægger vægt på i LA. Det er deres valg. Men så bliver det uden mig, siger Christina Egelund.
Men er det et fundamentalt anderledes parti i dag, end det var før valget, hvor du sad i ledelsen?
- Nej, selvfølgelig er det ikke et fundamentalt anderledes parti. Splittelsen er ikke ny, og vi har også haft den her diskussion internt i folketingsgruppen, mens jeg sad som en del af den. Vi havde diskussioner om burkaforbud, tvungent håndtryk, børn på Sjælsmark og så videre, så splittelsen er ikke ny.
Ammitzbøll-Bille har efterlyst ny EU-kurs
Diskussionerne om partiets kurs på den anden side af det skæbnesvangre juni-valg kører også internt i Liberal Alliances fire mand store folketingsgruppe.
Tirsdag forsøgte EU-ordfører Simon Emil Ammitzbøll-Bille i et interview i Politiken at rejse diskussionen om partiets EU-politik. Tiden var kommet til, at partiet måtte revurdere sin EU-politik og gøre den mere EU-positiv, lød det.
En debat, som den nye partileder, Alex Vanopslagh, efter lidt betænkningstid kaldte "spændende" i selvsamme avis.
Men selvom debatten om EU først bliver rejst nu i Liberal Alliance, oplever Christina Egelund ikke, at det har hævet afstanden til loftet.
- Jeg synes ikke, jeg oplever nogen jubel af den (forslaget om en mere EU-positiv linje, red.). Jeg er nærmest enig ord for ord i det interview, som Simon Emil har givet. Det er den retning, som jeg er enig i, at Liberal Alliance bør tage. Det er ikke mit indtryk, at det er den retning, man ønsker, siger hun.
- Det handler ikke om ledelsen. Det handler ikke om personer. Det handler om politisk substans.
Egelund lader politisk fremtid blæse i vinden
Skal man ikke blive og kæmpe?
- Jo, men det er en kamp, vi har haft i mange år. Jeg nævnte før nogle sager, vi har haft i Liberal Alliance. Splittelsen er ikke ny.
Er kampen tabt?
- Ja, det kan man sige. Hvis Liberal Alliance satte en retning, som gik den vej, som jeg synes, det skulle have med forsvar for den personlige frihed, forsvar for retsstaten, en åbning mod verden, mere frisind og mere tolerance, så var jeg stadig en del af det.
Det lyder som om, du melder dig ind i De Radikale?
- Det gør jeg ikke. Jeg melder mig ud af Liberal Alliance i dag. Det er en svær beslutning. Det er ikke en fiks ide eller en tanke, man lige får en søndag morgen.
Venstre?
- Vi kan godt spille sådan en slags snakkeludo om min politiske fremtid, men jeg tror ikke, vi kommer det nærmere i dag.
Er det slut med den politiske karriere?
- Det kan jeg ikke svare på. Den beslutning, jeg har truffet i dag, er ikke en nem beslutning. Det er mange gode venskaber, som jeg håber, jeg ikke siger farvel til. Der er mange følelser på spil. Men for mig starter og slutter det med politisk substans. Det er på den baggrund, jeg har truffet beslutningen. Det vil jeg egentlig godt have lov at dvæle ved i dag.
Christina Egelund er den første tidligere toppolitiker i Liberal Alliance, der vælger at sige farvel til partiet.
DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra partileder Alex Vanopslagh.