Thorning til Gül: Tyrkiet har Danmarks opbakning i EU

Helle Thorning-Schmidt støtter Tyrkiet på vejen mod EU-medlemskab, men der er stadig grund til bekymringer, siger hun.

Helle Thorning-Schmidt og Abdullah Gül trykker hånd under den tyrkiske præsidents besøg i Danmark. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Der er et stærkt bånd mellem Danmark og Tyrkiet, de to nationer har mange fælles interesser, og Tyrkiet er en ven af Danmark.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et fælles pressemøde med Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, og derfor bakker Danmark også op om Tyrkiets ambitioner om et EU-medlemskab.

- Jeg har genbekræftet Danmarks støtte til EU-medlemsperspektiv for Tyrkiet, siger Helle Thorning-Schmidt efter at have holdt møde med præsident Gül.

Men der er også grund til bekymring

Hun siger, at forhandlingerne om Tyrkiets EU-medlemskab danner den bedste ramme for en dialog om den tyrkiske reformdagsorden, som præsident Abdullah Gül ifølge Helle Thorning-Schmidt spiller en afgørende rolle i.

Hun roste også præsidenten for Tyrkiets fremskridt i forhold til blandt andet minoriteters rettigheder, men Helle Thorning-Schmidt understreger, at der stadig er plads til forbedringer i det tyrkiske samfund, før en endelige optagelse i EU kan blive en realitet.

- Jeg har indikeret, at nogle emner giver anledning til bekymring. Det drejer sig især om retsvæsenets uafhængighed og ytringsfriheden, siger Helle Thorning-Schmidt.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og en række af partierne i Folketinget har ligeledes givet udtryk for, at der fortsat er forhold i Tyrkiet, der er bekymrende.

Præsident Gül er taknemmelig for Danmarks støtte

Præsident Abdullah Gül har forud for besøget i Danmark givet udtryk for, at han forventede klar opbakning fra Helle Thorning-Schmidt i forhold til Tyrkiets håb om medlemskab af EU.

Og den opbakning fik han også, lyder det.

- Jeg har givet udtryk for min taknemmelighed for den danske støtte til Tyrkiets optagelse i EU. Vi vil nu gerne se en succesfuld afslutning på optagelsessamtalerne samt en fjernelse af politiske og kunstige barrierer for den proces, siger Abdullah Gül.

Gül: Topmøde i København var et vendepunkt

Præsidenten mener, at Danmark længe har været en Tyrkiets vigtigste støtter på vejen mod fuldt EU-medlemskab.

- EU-topmødet i København i 2002 var et vigtigt vendepunkt. Efterfølgende har den danske regering og det danske folk og parlamentet bakket meget op om Tyrkiets optagelse i EU. Det er vi meget taknemmelige for, siger Abdullah Gül.

København dannede også ramme for de første forhandlinger mellem Tyrkiet og EU i 2005 om tyrkisk medlemskab.

Tyrkiet fik status af kandidatland til EU i 1999, men forhandlingerne om tyrkisk medlemskab har i de seneste år stået mere eller mindre stille.