Thorning slår Løkke i fravær fra Folketinget

Thorning har 99,5 procent fravær, når det gælder afstemninger i Folketinget. Naturligt, siger ekspert.

Thorning har 99,5 procent fravær, når det gælder afstemninger i Folketinget. Naturligt, siger ekspert. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Helle Thorning-Schmidt har i sine første seks måneder som statsminister haft travlt med at passe det danske formandskab for EU og holde styr på regeringen.

Det er måske årsagen til, at hun kun én gang har været i Folketingssalen for at stemme, siden hun for et halvt år siden dannede regering.

Det viser en opgørelse fra hjemmesiden hvemstemmerhvad.dk, hvor analysefirmaet Buhl & Rasmussen løbende samler oplysninger om afstemninger i Folketinget og dermed kortlægger politikernes fremmøde.

Løkke havde mindre

Dermed er Helle Thorning-Schmidt den af Folketingets 179 politikere, som har størst fravær, når det gælder afstemninger i Folketinget.

Helle Thorning-Schmidts fravær er på 99,5 procent, og dermed ligger hun langt over Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, som siden valget har deltaget i 30 procent af afstemningerne i Folketingssalen.

Løkke havde også lidt mindre fravær som statsminister end Thorning har nu - mens Løkke havde kontor i Statsministeriet var han fraværende ved 90 procent af afstemningerne, viser opgørelsen.

Ikke pjæk

Billedet overrasker dog ikke stifter af hvemstemmerhvad.dk, Niels Kaaber Rasmussen.

- Det er stort set altid de mest travle og profilerede politikere, der har de højeste fraværsprocenter. Derfor er det også typisk ministre og partiformænd, som ligger højt på listen over fravær, siger han.

Selvom et fravær på over 50 procent lyder voldsomt, så kan det dog ikke udlægges som pjæk.

Folketingsgrupperne har nemlig indgået såkaldte clearingsaftaler, som betyder at op til 70 folketingsmedlemmer kan være væk fra afstemninger - 35 i oppositionen og 35 fra det parlamentariske grundlag.

Reglen er indført for at sikre magtbalancen i tilfælde af, at medlemmer har andre møder, rejser eller er ramt af sygdom. Aftalerne indgås typisk ved, at gruppesekretærerne sørger for, at der trækkes lige mange stemmer fra de forskellige grupperinger

/ritzau/