Thorning: Goldman Sachs gav det bedste tilbud

Statsministeren bakker sin finansminister op: Goldman Sachs gav det bedste købstilbud på aktierne i Dong.

Tilbudet fra Goldman Sachs, PFA og ATP er det bedste for de danske skatteydere.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt på sit månedlige pressemøde. Hun afviser dermed de kritikere, der de seneste dage har sat spørgsmåltegn ved, om tilbuddet fra den amerikanske investeringsbank nu også var det bedste for Dong.

Den samlede bedste løsning for staten - og dermed også for skatteyderne - er at lave aftale med Goldman Sachs og de to danske pensionsselskaer ATP og PFA, siger hun.

Thorning forstår godt de partifæller, der stiller spørgsmål ved Goldman Sachs moral. Men hun understreger også, at regeringen har et ansvar over for de danske skatteydere til at vælge det økonomisk bedste tilbud.

Afviser Nyrups kritik

Tidligere i dag kaldte tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen salget af Dong for en 'katastrofe'.

Den udlægning afviser Thorning:

- Som finansminsteren siger, så har Poul Nyrup ikke været del af de konkrete foorhandlinger. Man skal huske på, at det har været aftalt i ti år og før jeg blev formand for Socialdemokratiet, at statens ejerandel i Dong skal ned. Nu har vi gennemført en lang og grundig proces, hvor vi har arbejdet os frem til, hvad der samlet set er det bedste bud.

Samtidig afviser statsministeren også, at salget af Dong skal udskydes indtil selskabet er blevet børsnoteret.

- Dong har brug for et kapitalindskud til de store investeringer, de gerne vil i gang med. Det vil forhåbentlig øge deres generelle værdi. Jeg har godt set, at der er nogen, der har sagt, at Dong er 60-80 milliarder kroner værd. Jeg ved ikke, hvor det beløb er beregnet henne. Finansministeriet har i hvert fald ikke kendskab til nogen investor, der vil gå ind i Dong til den pris, siger hun.

- De her investeringer er jo ikke risikofrie

Andre kritikere har også påpeget, at staten selv kunne investere flere penge i Dong for at sikre den kapitaludvidelse, energikoncernen efterspørger, for på den måde at holde andre investorer ude.

Men det er ikke en holdbar løsning, mener Thorning:

- Hvis staten skulle gå ind og give den her kapitaludvidelse, så skal staten - altså skatteborgerne - jo også bære risikoen i den her situation. Man skal jo huske på, at de her investeringer jo ikke er risikofrie. Derfor skal man overveje, om man synes det er rimeligt, at det er skatteborgerne, der pålægges den risiko, eller om man synes, det er helt ok, at det er nogle private investorer, der påtager sig den risiko, siger hun.

Se hele pressemødet i videoen øverst i artiklen.