Den danske regering er klar til at handle, efter at Tyrkiet har droppet at beskytte grænsen til EU mod migranter. Regeringen er således klar til at iværksætte den såkaldte asylnødbremse.
Det siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Det sker, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, lørdag meddelte, at han åbner Tyrkiets grænser, så migranter kan få adgang ind i Europa.
Tesfaye skriver på Twitter:
- Migranter ved græsk-tyrkisk grænse. Situationen meldes under kontrol. Danske myndigheder er til stede. Vi følger situationen tæt. Afgørende at beskytte EU's ydre grænse.
- Vi skal ikke have en situation som i 2015. Regeringen er klar til at handle, hvis situationen eskalerer, skriver Tesfaye.
Asylnødbremsen kan iværksættes, hvis antallet af asylansøgere til Danmark pludselig skulle stige drastisk. Som det eksempelvis var tilfældet i 2015.
- Med den såkaldte nødbremse kan vi midlertidigt lukke grænsen for asylansøgere, hvis der er tale om en krisesituation, hvor Dublinsamarbejdet reelt er holdt op med at fungere.
- Der er vi ikke endnu. Men det er et redskab, som vi selvfølgelig er klar til at bruge, hvis betingelserne for det er opfyldt, siger ministeren.
Ministeren henviser til flygtninge- og migrantkrisen fra 2015. Hvad regeringen agter at foretage sig, hvis situationen udvikler sig til det værre, vides ikke.
Dengang blev motorveje i Danmark blandt andet lukket, efter at hundredvis af flygtninge nægtede at blive registreret som asylansøgere, men insisterede på at fortsætte deres rejse til Sverige
/ritzau/