Tesfaye dropper midlertidigt krav om håndtryk for statsborgerskab

Efter en uges tavshed har udlændingeministeren nu besluttet at suspendere håndtrykket til grundlovsceremonier.

Sådan her så det ud, da der blev afholdt grundlovsceremoni på Københavns Rådhus i februar. Til højre er det Cecilia Lonning-Skovgaard, der er integrationsborgmester i Københavns Kommune. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Regeringens støttepartier har krævet det. At håndtrykket droppes, så ansøgere om dansk statsborgerskab ikke skal give hånden, inden de kan blive danske statsborgere.

Og nu vælger regeringen med udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) for bordenden så at følge kravet om at sløjfe håndtrykket, så længe sundhedsmyndighederne fraråder at give hånd.

- Vi kan selvfølgelig ikke forlange, at nye statsborgere skal give borgmesteren hånden, når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd, siger Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det synes jeg er sund fornuft, siger han.

Krav fra støttepartier

Beslutningen kommer efter en uges tid, hvor ministeren ikke har villet svare på, om håndtryk ved statsborgerskabsceremonier skal sættes på pause, når nu regeringen på grund af coronakrisen opfordrer folk til ikke at give hånd.

Det er ellers noget, regeringens støttepartier Enhedslisten og De Radikale har udtrykt kraftige ønsker om.

Beslutningen betyder, at der i det kommende lovforslag om tildeling af statsborgerskab ikke vil blive stillet krav om, at ansøgerne skal udveksle håndtryk i forbindelse med deltagelse i grundlovsceremonier for at blive danske statsborgere, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Håndtryk vil blive et krav igen

Det er dog midlertidigt. Regeringen vil fremover også stille kravet, når sundhedsmyndighederne ændrer anbefalingerne til håndtrykket.

Ceremonierne har flere steder været aflyst siden udbruddet af coronavirus.

Siden de nye regler om håndtryk trådte i kraft den 1. januar i år, har det været genstand for debat blandt politikere og i kommunerne.

Flere borgmestre har oplyst DR Nyheder, at de ikke har ønsket at gennemføre håndtrykket til deres grundlovsceremonier.

Udlændingeministeriet vurderer, at cirka 2.700 ansøgere lige nu kan få tildelt statsborgerskab uden at skulle give et håndtryk først som følge af beslutningen om at sætte det på pause.