Hvem fandt på at stække fredelige Tibet-demonstranter under en række kinesiske statsbesøg i blandt andet 2012 og 2013?
Det forsøger den politisk nedsatte Tibet-kommission - igen - at finde svaret på, når kommissionen genoptager afhøringerne af en række politifolk, der alle har spillet en rolle under de intet mindre end 199 besøg fra Kina i Danmark.
Man kan med en vis ret hævde, at navnet Tibet-kommissionen trods sit mundrette navn, ikke er fyldestgørende for, hvad sagen egentlig handler om.
For Tibet-kommissionens arbejde er primært at placere et ansvar for, at fredelige demonstranters ytringsfrihed blev knægtet under de kinesiske statsbesøg. Én enkelt sætning går i den forbindelse igen og er blevet spillet igen og igen.
Ordren i politiradioen
- Tag flaget fra dem, kom.
Ordene lyder over politiradioen den 15. juni 2012 under statsbesøget af den kinesiske præsident Hu Jintao.
Herefter gik menige betjente i gang med at tage Tibet-flag fra borgere.
Da sagen kom frem i medierne, besluttede daværende justitsminister Søren Pind (V) i 2015 at nedsætte en kommission, der skulle afdække, hvordan politiet kom frem til den ordre.
70 personer fra Politiets Efterretningstjeneste, Københavns Politi og Udenrigsministeriet satte sig efter tur på afhøringsbænken i lokalerne på Fremtidsvej i Buddinge nord for København.
Her afsluttede kommissionen for knap et år siden sit arbejde, afgav sin beretning, placerede ansvaret i sagen hos to mellemledere i politiet og satte punktum i sagen.
Forstå sagen om Tibet-kommissionen: Herunder forklarer journalist Jesper Tynell fra P1 Orientering om, hvordan kommissionen endte med at blive genåbnet. Artiklen fortsætter efter videoen.
Sagen genåbnet
Et punktum der endte med at blive et komma i Tibet-føljetonen, for det har senere vist sig, at kommissionen ikke havde adgang til alt relevant materiale i sagen.
En lang række akter i form af e-mails fra blandt andet Københavns Politi indgik ikke i den oprindelige undersøgelse. De var slettet, lød forklaringen.
En række af de slettede mails er siden dukket op.
Dels i Udenrigsministeriet, hvor det viste sig, at departementets it-folk havde udført backup af mails i et andet system. Dels i Københavns Politi, der efter Udenrigsministeriets fund, også fandt frem til selvsamme backup-system - og dermed en række - måske - centrale mails.
Efter fundene i Udenrigsministeriet afviste justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i første omgang at genåbne Tibet-kommissionen. Men i juni i år meddelte Rigspolitiet, at man pludselig havde fundet en række ældre mailarkiver. Det fik ministeren til at ombestemme sig.
En årelang kultur?
Ugen efter stod en række tidligere politichefer frem og fortalte, at de ved kinesiske besøg i både 1995 og 2002 havde flyttet Tibet-demonstranter rundt på forskellige adresser i København med det formål, at de dermed ikke var synlige for de kinesiske gæster.
Et klart brud på grundloven, vurderede en juraprofessor ved den lejlighed.
Nu prøver kommissionen så igen at finde frem til sandheden og placere et ansvar. Buddinge er byttet ud med Frederiksberg som hjemsted for afhøringerne.
Materiale fra Rigspolitiet, Københavns Politi, PET, Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Hofmarskallatet indgår i undersøgelsen.
P1-journalist bag afsløringerne
En del af afsløringerne, der har været medvirkende til, at kommissionen nu er genåbnet, har været bragt i P1 Orientering, hvor journalist Jesper Tynell har stået for dækningen.
Han har i dag et særligt øje på, hvorvidt der kommer nye dokumenter fra Københavns Politi frem.
- Det kan blive spændende, om kommissionen i forbindelse med afhøringerne har fået udleveret operationsbefalinger og taktiske befalinger, således at man kan se, hvad hensigten var sort på hvidt, fortæller han.
En del af afsløringerne på P1 har kredset om, hvorvidt politiet har forsøgt at inddæmme tibetanske demonstranter før 2012 - altså tidligere end hvad man hidtil har antaget.
Det har en række tidligere politifolk hævdet, og det har betydet, at kommissionens opgave nu er større end før, forklarer Jesper Tynell.
- Da kommissionen sad i første omgang, var man kun opmærksom på, at der havde været forsøg på at forhindre demonstranter i at blive set i 2012, 2013 og 2014. Så kunne vi i juni måned vise, det også var sket ved tidligere besøg, siger han.
Afhøringerne begynder klokken 9.00 i dag. Justitsminister Søren Pape Poulsen har anmodet kommissionen om at afslutte sit arbejde inden for to år.
Du kan høre Jesper Tynells radiodokumentar om Tibet-sagen her.