Skal du ud at køre i bus, tog eller andet offentligt transportmiddel i Aarhus, så skal du have mundbind på. Sådan lyder de nye retningslinjer fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Mundbind i offentlig transport er ikke det eneste tiltag, der bliver indført i Aarhus for at stoppe den seneste tids stigning i antallet af smittede med covid-19.
Derudover opfordres borgere også til at arbejde hjemmefra, mens det anbefales at udskyde det fysiske fremmøde i gymnasier og på andre ungdomsuddannelser i 14 dage.
Derudover er der følgende opfordringer til Aarhus-borgere:
- •
Undgå offentlig transport om muligt.
- •
Begræns trængslen når der handles ind.
- •
Øget opmærksomhed på afstand i det offentlige rum.
- •
Lad flest mulige aktiviteter foregår udenfor.
- •
Anbefaling om at aflyse eller udskyde rusarrangementer og studiestartsfester.
Halvdelen af landets nye smittede er i Aarhus
Dermed fortsætter smitteantallet med at stige. Det er tredje dag i træk, at der er over 100 smittede herhjemme. I går viste tal, at der var registreret 121 nye smittetilfælde, mens tallet onsdag var 112.
Af de 136 tilfælde er de 68 tilfælde alene i Aarhus. Det er dobbelt så mange registrerede smittetilfælde som i går, hvor 34 blev registreret smittet i byen.
Letbanepassagerer bruger gerne mundbind
Kravet om mundbind forventes at træde i kraft snarest, og det bliver et krav på lige fod med at man skal have en billet. I letbanen i Aarhus er passagererne klar til at tage dem i brug.
- Hvis det er det, der skal til for at passe på mig selv og min familie og andre, så er det det, der skal ske, siger passager Jens Egede Bjernholt.
Han har allerede taget et mundbind på.
- Åndedrættet er sådan lidt besværet, men jeg synes, det er helt fint. Man vænner sig til det, lyder det.
Også Ditte Højland har allerede taget et mundbind på. Hun er studerende, men vil gerne betale, hvad det koster at have sådan et på.
- Det er da det mindste, man kan gøre, siger hun.
Efterspørgslen på mundbind har allerede fået flere apoteker i Aarhus til at melde udsolgt. Aarhus Løveapotek og Aarhus Magasin Apotek skriver på Facebook, at de er løbet tør, men arbejder på at skaffe flere hjem.
Også Salling Group oplyser over for DR Østjylland, at man allerede nu kan løbe ind i tomme hylder i deres butikker.
En af dem, der allerede er gået forgæves, er Laura Bonvang, der har været i seks forskellige butikker uden held.
- Jeg skal til København i næste uge med tog, så jeg har måttet bestille mundbind på nettet i stedet nu, fortæller hun.
Virksomheder gør klar til hjemmearbejde
Den stigende smitte betyder, at mange medarbejdere i Aarhus Kommune skal arbejde hjemme fra på mandag.
- Vi beder vores administrative medarbejdere i kommunen – alle der ikke har borgerkontakt – om at arbejde hjemmefra. Det er en genindførsel af hjemmearbejde, hvor det er muligt, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Komme.
Se Jacob Bundgaard fortælle, hvad de nye anbefalinger betyder for medarbejderne i Aarhus Kommune.
Risikoen for at blive smittet med coronavirus i Aarhus har også fået nogle af de store arbejdspladser til at reagere.
I går besluttede Salling Group, der har hovedkontor i Årslev ved Aarhus, at virksomheden ud fra et forsigtighedsprincip lader halvdelen af medarbejderne arbejde hjemmefra i foreløbigt i 14 dage.
Også Jysk, der har godt 250 ansatte på sit hovedkontor i Brabrand, er parat til at reagere.
- Vi vil selvfølgelig se de konkrete anbefalinger og indrette arbejdspladsen efter det. Det kan jo betyde, at nogle skal arbejde hjemmefra, siger Martin Fyn Aamand, der er presseansvarlig.