Støttepartier savner samlet plan for nyt grønt regeringsudspil

SF og Radikale kalder klimaministers forslag til at reducere antallet af olie- og gasfyr for uambitiøst.

Signe Munk (SF) savner overblik over, hvordan regeringen vil nå den reduktion af CO2-udledning, som et flertal af partier har aftalt. (Arkivfoto) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) præsenterer i dag en del af regeringens planer for en klimahandlingsplan.

I planen lyder det, at regeringen vil nedbringe antallet af olie- og naturgasfyr ved at gøre det billigere at varme op med el og dyrere at varme op med sorte energikilder som olie og naturgas.

Men et af regeringens støttepartier, SF, vil gerne have svar på, hvordan den samlede plan skal udformes. Ifølge SF er regeringens første delelement ikke ambitiøst nok, og derfor vil partiet vide, hvor regeringen så vil se hen for at reducere CO2-udslippet yderligere.

- Vi har brug for et samlet overblik for varmesektoren, men også for, hvad man bredt set mener, at sektorerne skal levere, siger SF's klimaordfører, Signe Munk.

- Det er sådan, at det er det samlede regnestykke, der skal gå op til sidst med en reduktion på 70 procent.

- Og lægger man ambitionsniveauet for lavt, som man gør med det her udspil, så må man levere en anden sektor fra regeringens side. Skal det være transporten, skal det være landbruget eller industrien?

Regeringen vil bruge 2,3 milliarder kroner til at udskifte olie- og gasfyr med fjernvarme og varmepumper, og det betyder, at der vil være 20.000-40.000 færre oliefyr og 50.000-80.000 færre naturgasfyr.

Dermed vil der stadig være flere hundredtusinder tilbage i 2030.

Og det er uambitiøst, mener SF.

- De sætter tempoet alt for lavt. Det er ikke nok, bare at sætte penge af til at el-varmeafgiften bliver sænket.

- Vi mener, der skal indføres et forbud mod at opsætte nye naturgasfyr, og vi mener, at den her pakke må kombineres med, at CO2-afgiften bliver hævet, siger Signe Munk.

EL forventer flere forslag snart

Hos De Radikale tilslutter klimaordfører Ruben Kidde sig.

- Man kan ikke løbe et maraton med museskridt. Vi er glade for, at vores pres bliver imødegået, men det er alt for lidt.

- Tankerne er rigtige, men værktøjerne, som man bruger til at lave omstillingen, er ikke gode nok, og det betyder, at man ikke får en særlig stor CO2-reduktion ud af det her udspil, siger han.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, er som sine kolleger bekymret for tempoet.

- Vi har sat os en målsætning, som er enormt høj, og den når vi slet ikke i mål med, hvis det bare handler om at hive nogle oliefyr ud af private boliger.

- Jeg forventer, at der snart kommer flere forslag på bordet med større konkrete reduktioner, for eksempel på sektorer som udleder rigtig meget, siger hun.

/ritzau/