Støttepartierne og oppositionen mangler svar: 'Står tilbage med lige så mange spørgsmål som før pressemødet'

Partier på tværs af Christiansborg efterspørger svar på centrale spørgsmål efter statsministerens pressemøde i går.

Samira Nawa, retsordfører for Radikale Venstre, savner svar på, hvorfor det var statsministerens embedsmand, der rådgav om at slette sms'er. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

En hel uge gik der, fra det kom frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) har en indstilling på sin telefon, der automatisk sletter sms'er efter 30 dage, til at hun i går gav svar på nogle af de mest centrale spørgsmål på et pressemøde i bedste sendetid.

Sagen har i mellemtiden vokset sig stor, fordi granskningskommissionen, der skal afdække forløbet omkring aflivningen af alle landets mink sidste efterår, har efterspurgt sms'erne til deres arbejde.

På pressemødet kunne statsministeren fortælle, at praksissen med automatisk at slette sms'er sandsynligvis blev iværksat 'senest i sommeren 2020', da departementschef i statsministeriet, Barbara Bertelsen, rådgav statsministeren til dette af 'sikkerhedshensyn'.

Og for regeringens støttepartier var det vigtigt, at det kom frem, at den automatiske sletning således blev iværksat før granskningskommission gik i gang.

Der har nemlig været spekuleret i, om sms'erne blev skaffet af vejen for at fjerne beviser i forbindelse kommissionens arbejde.

- Det allervigtigste, der kom frem på pressemødet, er, at sletningen af sms’er ikke er sket som led i, at der er nedsat en kommission. Nu synes jeg, det er vigtigt, at vi får kendskab til indholdet i sms'erne. Det håber jeg kan lade sig gøre, siger Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF.

Savner svar på centrale spørgsmål

Hos Radikale Venstre er man glade for, at statsministeren endelig udtalte sig om de manglende sms'er, men savner stadig svar på en række spørgsmål, blandt andet hvorfor det var Barbara Bertelsen, der rådede statsministeren til at slette sine sms'er.

- Det undrer mig rigtig meget, at den rådgivning, som bunder i et sikkerhedshensyn, kommer fra en departementschef og ikke fra en af statens sikkerhedstjenester, og at den i øvrigt kun gælder for statsministeren og ikke for andre ministre i regeringen, siger Samira Nawa, retsordfører for Radikale Venstre.

Mette Abildgaard, politisk ordfører Konservative, står tilbage med 'lige så mange spørgsmål som inden pressemødet'. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Hos de Konservative står politisk ordfører Mette Abildgaard tilbage med 'lige så mange spørgsmål som inden pressemødet'. Hun savner især svar på, hvorfor praksissen omkring automatisk at slette sms'er blev igangsat lige netop omkring sommeren 2020:

- Jeg mangler en god forklaring på det mærkværdige sammenfald mellem tidspunktet, hvor sletningen formentligt bliver igangsat og så det tidspunkt, hvor man nedsætter Grønnegaard-undersøgelsen, der undersøgte hele grundlaget for den første nedlukning i Danmark, siger hun.

- Det var første gang et flertal i Folketinget besluttede, at regeringen skulle ses efter i sømmene, og derfor synes jeg, det er mærkværdigt, at man begynder den her slettepraksis på samme tidspunkt.

Efterspørger ny praksis for håndtering af sms'er

Det kom også frem på pressemødet i går, at statsminister Mette Frederiksen ikke har journaliseret en eneste sms i forbindelse med mink-forløbet sidste efterår.

Hun har altså ikke vurderet, at sms'er kunne have relevans for en eventuel undersøgelse, og det undrer formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

- At begrunde noget med sikkerhedshensyn samtidig med at man siger, at man ikke bruger sin sms-korrespondance til noget, der ikke kan tåle dagens lys, det har jeg svært ved at få til at hænge sammen, siger han.

- Hvis ikke sms'erne er blevet journaliseret, så burde de i det mindste været blevet gemt, sådan at man i en situation som den, vi står i nu, har mulighed for at få indblik i den kommunikation, der har været.

Karina Lorentzen, retsordfører for SF, mener der er behov for en drøftelse af offentlighedsloven om åbenhed og gennemsigtighed i embedsværket. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Hos regeringens støttepartier er der enighed om, at der bør kigges på praksissen vedrørende ministres sms-korrespondancer, så man ikke ender i lignende situationer fremover.

- Den her sag viser, at der er behov for en praksis i forhold til, hvordan man behandler sms’er. Vi har behov for en drøftelse af offentlighedsloven for at få mere åbenhed og gennemsigtighed, og det har længe været et ønske fra os, siger Karina Lorentzen fra SF.

Uholdbar praksis

I Enhedslisten mener man også, det er uholdbart, at det er op til den enkelte selv at vurdere, om en sms skal journaliseres eller ej.

- Jeg tror, vi fremover bliver nødt til at sikre en praksis, hvor sms’er, der relateres til en sagsbehandling, bliver gemt, så man kan efterprøve vurderingen af, om en sms er journaliseringspligtig eller ej, siger Peder Hvelplund, der er gruppeformand i Enhedslisten.

Gruppeformand for enhedslisen, Peder Hvelplund efterspørger en praksis for at håndtere sms'er fremover. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

De Radikale mener slet ikke det fremover skal være muligt at have en praksis, hvor ministre og embedsfolk automatisk sletter alle sms'er efter 30 dage.

- Jeg mener ikke, man kan have sådan en systematisk slettepraksis, fordi det netop stiller os i den her situation, hvor der er en række spekulationer og tvivl, der bliver rejst, og hvis der er unødig tvivl, så er der jo ikke nogen grund til at have den her systematiske slettepraksis, siger Samira Nawa.

- Det er borgernes tillid til det politiske system, der er på spil her, og der er det altså vigtigt at spille med åbne kort og invitere til gennemsigtighed.

Justitsministeriet har oplyst, at man har bedt politiets teknikere om hjælp til at genskabe de slettede sms'er i minksagen. Statsminister Mette Frederiksen skal efter planen afhøres i granskningskommissionen den 9. december.