Ifølge Integrationsminister Inger Støjberg (V) mener over 80 procent af muslimer bosat i Danmark, at der ikke skal være fuld religionsfrihed.
- Det er da et faktum, når man kan lave undersøgelser, der viser, for eksempel at over 80 procent af de muslimer, der lever i Danmark, ikke synes, der skal være fuld religionsfrihed, sagde Inger Støjberg i Debatten på DR2 i sidste uge.
Men påstanden holder ikke, fortæller DR's Detektor. I modsætning til, hvad Inger Støjberg påstår, er flertallet af muslimer i Danmark nemlig tilhængere af religionsfrihed og faktisk støtter en mindre andel af etniske danskere end muslimer religionsfrihed. Det viser den nyeste undersøgelse på området fra 2007.
Flertal støtter religionsfrihed
I undersøgelsen bliver indvandrere og efterkommere spurgt om deres holdning til religionsfrihed, og her er 76 procent af indvandrerne og 86 procent af efterkommerne helt enige i, at mennesker skal have mulighed for frit at udøve deres religiøse ritualer og bære religiøse symboler.
Men i gruppen af indvandrere og efterkommere findes også personer, som ikke er muslimer. Derfor har Detektor gravet dybere i tallene bag undersøgelsen, og isoleret gruppen af muslimer. Her viser det sig, at 83 procent af muslimerne, der deltog i undersøgelsen, er helt enige i, at mennesker frit skal kunne dyrke sin religion.
Undersøgelsen viser også, at 40 procent af etniske danskere er helt enige i principperne i religionsfrihed. Det er altså en markant mindre andel end for muslimerne.
Upræcis rettelse
Allerede i mandags bragte Jyllands-Posten en artikel om Inger Støjbergs påstand, hvor Inger Støjberg erkendte, at hun var upræcis i Debatten på DR2. Men hun kom samtidig med en ny påstand.
Hun siger nemlig, at det ikke var 80 men 54 procent, der vil forbyde kritik af religion. Men forbud mod kritik af religion er ikke det samme som religionsfrihed, forklarer lektor i religionssociologi Brian Arly Jacobsen.
- Man kan ikke lave den kobling. Religionsfrihed, det handler om, at man har muligheden for at samles frit, og kunne dyrke sin religion. Religionskritik, det handler, om at jeg har muligheden for at sige, hvad det passer mig om disse religiøse traditioner, og for den sags skyld også håne og latterliggøre religioner, siger Brian Arly Jacobsen.
Dermed hænger tallet i Inger Støjbergs egen rettelse ikke sammen med hendes påstand om, at muslimer i Danmark ikke støtter religionsfrihed. Hun holder altså fast i påstanden, selvom hun ikke har dokumentation for den, og endda i en artikel, hvor hun ellers er ved at rette sig selv.
Ønsker ikke at svare
Inger Støjberg har ikke ønsket at svare på, hvorfor hun ikke var præcis i Jyllands-Posten, når hun jo prøvede at rette sit upræcise udsagn fra Debatten i DR2.
Men hun skriver i en mail til Detektor, at hun skulle have brugt ordet ’religionskritik’ og ikke ’religionsfrihed’ i Debatten på DR2.
- Jeg får i Debatten ved en fejl brugt udtrykket ”religionsfrihed” i stedet for udtrykket ”religionskritik”, da jeg taler om opbakningen til ytringsfriheden blandt danske muslimer, og dermed blev min gengivelse af undersøgelsens resultater desværre ikke præcis, skriver Inger Støjberg i en mail.
Se mere om faktatjekket i Detektor kl. 21 på DR2.